Калинова се пребори с едни от абсурдите в достъпа до образование в България, както и за правата на глухите да държат изпити и учат в световни университети.
Тя ще получи наградата си на церемония в Япония в началото на ноември.

Ана Николова, президент на Junior chamber international, разказа за признанието, получено от София.

"Първоначално бе номинирана за отличията на национално ниво, където бе избрана сред 10-те най-изявени млади личности на България. Тя беше представител на категорията „Хуманитарно и доброволческо лидерство“. След това тези десетина бяха номинирани за световен формат, където са получени над 200 номинации от цял свят. Бяха избрани 20 полуфиналисти. Вчера бяха обявени 10-те най-изявени млади личности в света и София е сред тях",  каза Николова пред БНР.

София Калинова е родена с увреждане на слуха. След като получава информация от Министерството на образованието, че няма да може да се яви на матура по Английски език, заради частта със слушане, София се бори срещу тази дискриминация. Като резултат, днес всеки глух в България има правото да се явява на матура по език.

В момента младата жена учи право и политология в Ирландия. В университета й има жестомимичен преводач. Тя се бори и в България глухите да имат достъп до преводач в образователните институции.

София работи за прилагането на Конвенцията на ООН за защита правата на хората с увреждания в България и Европа и е в тясно взаимодействие с Британския съвет, където подпомага развитието на безплатно обучение по английски език на хора с увреждания.

София, заедно с други амбициозни глухи студенти, работи по основаването на Български студентски съюз на глухите, обединяващ студенти от всички български университети и колежи, за да защитават социалните права на глухите студенти.