Сещаш ли се, когато Кари Брадшоу се запозна с дърводелеца Ейдън? Той беше перфектният мъж. Притежаваше чара, физиката и любовта да остане с Кари завинаги. Но въпреки това тя му изневери с Тузара. За пореден път тя предпочете мъжа, който си тръгваше от нея и се връщаше, когато си поиска. Всъщност жените, които постъпват и биха постъпили като Кари, са много. Те страдат, защото този, когото обичат най-много, не ги обича. Проблемът обаче е, че не оставяш тези неща в миналото, а си склонна да ги приемеш отново в бъдещето си. Ето няколко типа мъже, от които трябва да се откажем:

Г-н Темерут

Случаят: Той е мълчалив и не показва емоциите си. Рядко те целува, още по-рядко ти звъни, държи се дистанцирано и не изпитва необходимост да те вижда често. Има навика да те критикува, не обича да споделя и да изслушва. Въпреки че сте заедно от дълго време, Г-н Темерут не спира да цепи стотинката, когато сметката е сложена на масата. Той е егоист и най-голямото признание, което ще чуеш от него е: „Много съм привързан към теб“. Отклонява предложенията ти да отидете заедно на море, както и намеците ти, че трябва да те запознае с техните или да заживеете заедно.

Отличителен белег:
Г-н Темерут вечно е изморен или зает за теб. Но не и за приятелите, колегите и роднините си.

Запазен номер:
Заедно сте от година и половина и още не ти е казвал: „Обичам те”.

Решението: Да го разкараш. При това по бързата процедура. Например със SMS. Този дебелокож темерут не заслужава дълго и прочувствено сбогуване.


Г-н Не знам какво искам

Той умее да говори и да убеждава. Знае къде да те докосне, кога да ти каже, че си прекрасна и как да те накара да вярваш, че си единствената. Но да не си. Да, той си има друга. С нея обаче нещата не вървят и той ще я остави. Може би днес, утре или вдругиден, но ще я остави. Защо иначе вече втора година ще ти го повтаря? Но ако той наистина го мисли, защо все отлага раздялата си с нея? Време е най-после да осъзнаеш, че за  Г-н Не знам какво искам ти никога няма да си тази с която той ще излиза по светло, при която ще се прибира по тъмно и с която ще посреща празниците. Всъщност, може би дълбоко в себе си осъзнаваш, че докато си с него, винаги ще си втората, но навикът ти да се надяваш, е станал по-силен от гордостта ти. И всеки ден кротко се примиряваш с обелките от него, които другата ти е оставила.

Отличителен белег: Характерното при Г-н Не знам какво искам е, че го играе мъченик. Той има тежката участ да избира между две жени, които го обичат и наглостта да те убеждава, че страда. Но всъщност тази, която страда си само ти.

Запазен номер: Не ти казва дали си единствената.

Решението: Да го разкараш. Освен нерешителен, Г-н Не знам какво искам е и страхлив. А тази кофти комбинация по правило не отива на истинския мъж, когото всъщност заслужаваш.


Г-н Още ми се живее

Случаят: Той е самоуверен, галантен и забавен, но проблемът е, че е такъв с всяка. Той знае как да те погледне, как да те заговори и да те накара да го желаеш. И как на следващата сутрин да изчезне безследно. Той е способен така да ти завърти главата, че след него дългооо време да ти се вие свят. Той е от онези мъже, които влизат в живота ти, за да го напуснат. И да оставят след себе си дълбок и незаличим белег. На него му е забавно с теб, но не достатъчно, за да спре да търси още забавление. Г-н Още ми се живее не е готов за сериозна връзка с теб и може би никога няма да бъде.

Отличителен белег: Той е ловец по душа и такъв си се харесва. Затова не очаквай от него да ти даде нещо повече от „секс без обвързване“.

Запазен номер: Казва ти: „Ще ти се обадя“, но не се обажда. А ако случайно го видиш на вратата си след два дни, ти казва, че не му работят запаметяванията на изпуснатите разговори или нещо също толкова тъпо.

Решението: Да го разкараш. Или поне да разкараш от главата си мисълта, че ще бъде само твой. Той не е любовта на живота ти, нито ще измисляш имена на бебета с него. Е, това разбира се не означава, че не можеш да се забавляваш с него, докато откриеш някой готин тип, а за него да си спомняш като „имах едно ужасно забавно гадже“.

Спри да правиш компромиси със себе си. Този, когото обичаш трябва да те заслужава най силно – запомни това и го превърни в своя цел.

Мнението на психолога

Оказа се, че склонността на някои момичета да обичат най-силно тези мъже, които ги карат да страдат, има своето психологическо обяснение. Елена Тачева, която е психолог към „Социален патронаж-Столична община“ има няколко пациентки, които са силно привързани към мъжете, които им причиняват страдание. Според нея тези жени са изградили модел на подчинено поведение, спрямо човека до себе си. Те обикновено са претърпели   психологическо или физическо насилие в детството си и подсъзнателно проявяват „заучения“ модел на поведение в по-зрелите си отношения. „Този тип жени използват страданието, за да се чувстват значими, но и за да  държат контрола във взаимоотношенията, защото това е начин за вменяване на вина у партньора“, допълва психоложката.
Добрата новина е, че този емоционален проблем има решение. Най-важното в случая е да се помогне на момичето да се отърси от болезнените си спомени, да повярва в себе си и да се научи да управлява живота си.