Съвети за по-здравословно почистване

stat 12:50  |  10 февруари 2012 / Всички / Дом / Редактор: Адриана Пейчева /  
Някои препарати могат да бъдат заменени с много по-безопасни продукти Някои препарати могат да бъдат заменени с много по-безопасни продукти
Сн.: freeimages.com

Остатъци от насекоми, прах и препарати – всички тези неща могат да повлияят върху организма, на момента или пък с времето. На пръв поглед може всичко да изглежда напълно безопасно, но ако се вгледате по-отблизо се оказва, че докато чистите, около вас гъмжи от фактори, застрашаващи здравето.
Според специалистите понякога решението на проблема с микробите и мръсотията може да се окаже по-опасно за здравето от самия проблем, тъй като често в домакинствата се използват агресивни и опасни почистващи препарати. Някои от тях обаче могат да бъдат заменени с много по-безопасни продукти, които освен това са и много по-евтини и по-екологични.

Не всеки знае, че матракът е магнит за всякакъв вид микроорганизми, някои от които могат да причинят алергия. Затова е добре да изпирате калъфа му поне веднъж на 1- 2 месеца с гореща вода (поне 60°), а самият матрак да почиствате с мокра кърпа и гореща вода. Ето и още няколко места, които може би досега не сте се сещали да почистите:

* Слушалката на телефона – това е едно от местата, които според специалистите събират най-много микроби, бактерии и вируси
* Кошчетата за смет – особено онези, които се намират в кухнята и банята
* Завесите в банята – те са подложени на постоянна влага, което ги прави чудесен дом за плесените.
* Автоматичните съдомиялни – ако се загледате по-отблизо в съдомиялната си машина, може да забележите по ръбовете й наченки на плесен и мухъл; същото важи и за гуменото уплътнение по вратата на хладилника.

Почиствайте с вълнено парцалче. При търкане вълната създава статично електричество, което привлича праха и мръсотията. За целта можете да използвате стари вълнени чорапи, пуловер или одеяло.

Почиствайте сребърните повърхности с паста за зъби. Някои препарати за почистване на сребро съдържат производни на нефта, амоняк и други опасни вещества, затова можете да ги замените с обикновена паста за зъби. Втрийте пастата с пръсти или парцал, а след това изплакнете с топла вода и полирайте с мека кърпа, съветват от comfort.bg. За по-големи сребърни съдове можете да използвате паста от сода за хляб, смесена с малко вода и поставена върху гъба.

Ако каналът не е силно запушен, вместо препарат можете да използвате шепа сода за хляб, след което да налеете половин чаша оцет. По същия начин можете да правите ежеседмична профилактика на каналите срещу запушване и неприятни миризми.

За екологично и ефективно почистване на прозорците смесете 1/3 чаша бял оцет, 1/4 чаша изопропилов алкохол и литър дестилирана вода. С тази смес можете да почистите прозорците си. Ако препаратът все пак оставя следи и не почиства добре, то вероятно това се дължи на восъчното натрупване от предишния препарат, който сте използвали. Ако това стане, сменете изопропиловия алкохол с лъжичка препарат за миене на съдове. Ето и още няколко съвета:

* Вместо да използвате спрей, най-добре намокрете стъклата с помощта на гъба моп (гъба с дръжка) – навлажнете прозорците обилно и оставете разтворът да подейства за 5 минути
* Избягвайте да почиствате прозорците на пряка слънчева светлина, тъй като слънцето изпарява препарата твърде бързо, оставяйки петна

За да почистите екологично и безопасно за здравето тоалетната чиния, отново можете да заложите на оцета – налейте чаша бял оцет в чинията, а част от него напръскайте отстрани. Поръсете сода за печене и изчакайте 15 минути, след което почистете с четка, която сте поръсили с още сода. Оцетът разтваря алкалните наслоявания от твърдата вода, а содата почиства и механично чрез ситните си зрънца. За допълнителна дезинфекция избършете тоалетната чиния с кърпа, напоена с изопропилов алкохол.

Според специалистите не е необходимо да дезинфекцирате пода в кухнята, освен ако наистина не се налага, тъй като постоянното движение из помещението обезсмисля целия замисъл. Вместо това почистете настилката с няколко домашно приготвени рецепти:

* Ламинирана настилка и настилка от твърда дървесина – разтвор от 1/4 чаша бял оцет и литър вода. За почистване използвайте хавлиени кърпи от чист памук (не микрофибър, тъй като той се прави от полиестер)
* Мраморни, керамични и гранитни настилки – използвайте само гореща вода, тъй като почистващите средства вероятно ще повредят тези материали
* Линолеум – гореща вода с много малко препарат за съдове (при нужда)

Според проучванията, върху дъската за рязане могат да се намерят до 200 пъти повече бактерии, отколкото върху тоалетната чиния. За да я почистите, след като я измиете с препарат за съдове, напръскайте дъската с чист 5%-ов оцет, като оставите оцетът да подейства за една нощ. Можете да минете допълнително с тампон, напоен с алкохол.

Лесно и безопасно почистване на килимите можете да направите с помощта на содата за печене – напръскайте с нея килима и я разнесете добре, оставете да подейства 10-ина минути и я изметете или почистете с прахосмукачка. Содата поема не само мръсотиите, но и неприятните миризми. Можете да използвате и царевично нишесте, което поема мазнините и мръсотията в дълбочина.

Специалистите препоръчват да пазите кутийка с борова киселина за почистване на много упорита мръсотия. Трябва обаче да бъдете внимателни, както при употребата, така и при съхранението й, тъй като боровата киселина е токсична, ако се погълне - затова я дръжте далеч от деца и домашни любимци (в заключен шкаф, заедно с останалите опасни препарати). Друг добър дезинфектант е изопропиловият алкохол, който обаче е леснозапалим.

* Почистване на ваната и плочките - две- три капачки от натурален почистващ препарат на кислородна основа, смесен с литър вода
* Полиране на мебели - смес от зехтин и оцет
* Почистване на фурната – паста от сода за печене, смесена с вода
* Освежител за въздуха – бял оцет и вода в съотношение 1:1 се кипват за няколко минути (премахване на миризмите в кухнята)
* Почистване на плесен – смес от равни части вода и водороден пероксид /перхидрол/ (20%)
* Почистване на петна – петната от мазнина и боя се напръскват с пяна за бръснене, след което се избърсва; петната от пот върху ризите се почистват като 30 минути преди прането петното се напръсква с водороден пероксид; петна от плесен се почистват с неразреден бял оцет (5%)


Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Дъщерята на Майкъл Джексън с нова татуировка в негова памет
  • Джони Деп нарече австралийски министър ”кръстоска с домат”
  • Риана създаде очила за ”Диор”
  • Ан Хатауей разгневи феновете на Ким Кардашиян
  • Брад Пит спаси дете, затиснато в тълпата (видео)
  • Джилиан Андерсън иска да е агент 007
  • Парк ”Заимов” ще вибрира под открито небе
  • Жени Калканджиева с пръстен от Тачо

Акценти


Спечели покани за театралния фест ”София Моно”
Спечели 2 двойни покани за "София Моно" в парка на Военната академия.

Заведения


Кафе-бар Lime

Менюто на Lime включва салати за предястие, сандвичи за основно я ...

Once Upon a Time Biblioteka

Once upon a time…BIBLIOTEKA е заведението в София, в което литера ...

Зодиак