Деси Тенекеджиева и млади таланти посетиха Европарламента

stat 12:08  |  5 март 2012 / Всички / Звезди / Редактор: Райна Деницова /  
Кристалина Георгиева с Деси Тенекеджиева и част от номинираните Кристалина Георгиева с Деси Тенекеджиева и част от номинираните
Сн.: Личен архив

В навечерието на националния празник на България 3-ти март, младите таланти на фондация за изкуство „Стоян Камбарев” бяха представени от Деси Тенекеджиева пред широка аудитория от български и чуждестранни евродепутати и гости в Европейския Парламент в Брюксел.
Гостуването им бе осъществено по покана на почетния член на фондацията Надежда Нейнски и евродепутата Светослав Малинов. Миналата година лично президентът Петър Стоянов връчи Голямата награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2011 на младия театрален режисьор Василена Радева, а един от най-успешните ни външни министри Надежда Нейнски учреди специална награда за 5-мата номинирани, а именно представянето им в Брюксел, ”за да покажат лицето на млада България”.

Евродепутатите от ЕНП бяха организирали специално тържество под надслов „България: Държава на духа и на писмеността“, което бе под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Сред официалните гости бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, еврокомисарят Кристалина Георгиева и вицепремиерът на Европейския парламент Райнер Вийланд.

Номинираните творци бяха представени на сцената лично от председателя на фондация "Стоян Камбарев"  Деси Тенекеджиева, която говори  пред елитната аудитория за наградата за изкуство и представи кратък филм за мисията и благородната кауза на фондацията. „Това е награда за полет, награда за дух. Опитваме се да забележим онова  мъничко нещо, което превръща един добър артист в наистина изключителен и различен творец, такъв какъвто беше  режисьорът Стоян Камбарев”, сподели известната актриса.

Високопоставените гости подкрепиха наградените таланти на фондацията и бурни аплодисменти съпроводиха излизането им на сцената.Театралнят режисьор Василена Радева, както винаги изрази силна гражданска и човешка позиция и пожела на политиците да преживеят повече български театър и българска култура. Авангардният художник Калоян Илиев –Кокимото покани присъстващите на самостоятелната си изложба в Антверпен в престижната галерия „Epreuve  d’Artiste”, която открива на 9-ти март, а актрисата от „Сфумато” Елена Димитрова призова за повече свобода и независимост  в изкуството.

Искрено развълнувани бяха най-младите открития на фондацията 18-годишната поетеса Теа Денолюбова и 19- годишния студент по кинорежисура във Франция  Юлиян Спасов. Теа подари дебютната си стихосбирка ”Сложи ме на пауза” на българския еврокомисар Кристалина Георгиева и с радост сподели, че вече подготвя втората си книга, а Юлиян успя да представи по възможно най-добър начин филма си “Teenday” сред елита на Европа. Той увери присъстващите, че е намерил своя попътен вятър и вече със сигурност  знае, че киното е това, което иска да прави в живота си.


Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Ракът на Джулия Луис-Драйфус спря сериала ”Вице”
  • Вижте Диляна Попова като малка
  • Кристиан Костов ще пее на ”Мис свят” в Китай
  • Мегз отслабна с 8 кг
  • Откриха ”Киномания” с ”Безкрайната градина”
  • Джейсън Момоа показа мускули в Men's Health
  • Бившата на Берлускони му връща 60 милиона евро
  • Ивайло Захариев тренира с Джокович

Акценти


Джейсън Момоа показа мускули в Men's Health
Екзотичният хаваец споделя за мъжките си играчки, животът на баща и детството.

Заведения


Ресторант Modera

Обзаведен по всички правила на фън-шуй практиката за добра хармон ...

Piece of Paradise - bar & dinner

Стил и класа от последно поколение намира всеки в новото райско м ...

Зодиак