Деси Тенекеджиева и млади таланти посетиха Европарламента

stat 12:08  |  5 март 2012 / Всички / Звезди / Редактор: Райна Деницова /  
Кристалина Георгиева с Деси Тенекеджиева и част от номинираните Кристалина Георгиева с Деси Тенекеджиева и част от номинираните
Сн.: Личен архив

В навечерието на националния празник на България 3-ти март, младите таланти на фондация за изкуство „Стоян Камбарев” бяха представени от Деси Тенекеджиева пред широка аудитория от български и чуждестранни евродепутати и гости в Европейския Парламент в Брюксел.
Гостуването им бе осъществено по покана на почетния член на фондацията Надежда Нейнски и евродепутата Светослав Малинов. Миналата година лично президентът Петър Стоянов връчи Голямата награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2011 на младия театрален режисьор Василена Радева, а един от най-успешните ни външни министри Надежда Нейнски учреди специална награда за 5-мата номинирани, а именно представянето им в Брюксел, ”за да покажат лицето на млада България”.

Евродепутатите от ЕНП бяха организирали специално тържество под надслов „България: Държава на духа и на писмеността“, което бе под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Сред официалните гости бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, еврокомисарят Кристалина Георгиева и вицепремиерът на Европейския парламент Райнер Вийланд.

Номинираните творци бяха представени на сцената лично от председателя на фондация "Стоян Камбарев"  Деси Тенекеджиева, която говори  пред елитната аудитория за наградата за изкуство и представи кратък филм за мисията и благородната кауза на фондацията. „Това е награда за полет, награда за дух. Опитваме се да забележим онова  мъничко нещо, което превръща един добър артист в наистина изключителен и различен творец, такъв какъвто беше  режисьорът Стоян Камбарев”, сподели известната актриса.

Високопоставените гости подкрепиха наградените таланти на фондацията и бурни аплодисменти съпроводиха излизането им на сцената.Театралнят режисьор Василена Радева, както винаги изрази силна гражданска и човешка позиция и пожела на политиците да преживеят повече български театър и българска култура. Авангардният художник Калоян Илиев –Кокимото покани присъстващите на самостоятелната си изложба в Антверпен в престижната галерия „Epreuve  d’Artiste”, която открива на 9-ти март, а актрисата от „Сфумато” Елена Димитрова призова за повече свобода и независимост  в изкуството.

Искрено развълнувани бяха най-младите открития на фондацията 18-годишната поетеса Теа Денолюбова и 19- годишния студент по кинорежисура във Франция  Юлиян Спасов. Теа подари дебютната си стихосбирка ”Сложи ме на пауза” на българския еврокомисар Кристалина Георгиева и с радост сподели, че вече подготвя втората си книга, а Юлиян успя да представи по възможно най-добър начин филма си “Teenday” сред елита на Европа. Той увери присъстващите, че е намерил своя попътен вятър и вече със сигурност  знае, че киното е това, което иска да прави в живота си.Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Катрин засия в зелено за Деня на Свети Патрик
  • Анджелина Джоли не се страхува от старостта
  • ”Три четвърти” спечели голямата награда на ”София филм фест”
  • 20 дизайнерски решения, превърнали се в грешки
  • Гери-Никол се озова в прегръдките на Константин
  • Внукът на Макартни хареса момичето на Уидърспуун
  • Ева Лонгория: Понякога забравям, че съм бременна
  • Мелания облече зелена рокля за Св. Патрик

Акценти


Катрин засия в зелено за Деня на Свети Патрик
В събота светът отпразнува Деня на Свети Патрик. В Лондон принц Уилям и съпругата му Катрин се включиха в честванията за националния празник на Ирландия.

Заведения


Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Зодиак