Най-често подобен обрив се появява по гърдичките, корема, врата, слабините, свивките и бедрата. Възможно е да се намери по скалпа и челото при носене на шапка.

Обривът най-често се образува в резултат на запушване на потните жлези, които се налага да работят по-усилено при по-висока температура на тялото, пишат от puls.bg. Повишеното потоотделяне обаче затормозява все още неразработилите се жлези при бебето, те се запушват, което и води до образуването на червените пъпчици.

Претоплянето крие сериозен риск за здравето на детето. Когато топлообменът му е затормозен, то лесно може да повиши телесната си температура, което да доведе до топлинен удар. Ето защо при бебетата е от изключително значение да се следи за поносимостта им към топлото или студеното и за адекватното на температурата на околната среда обличане. Бабините предпазни мерки за навличане, могат да изиграят не по-малко лоша шега от преохлаждането на кърмачето.

За признаци на претопляне е препоръчително да се следи задължително при горещо, особено влажно, време, смяната на сезоните. В редки случаи подобен род обрив бебетата получават при нанасяне на мехлеми срещу кашлица, които се втриват на гърдичките. Причината е, че те също затоплят кожата и запушват порите.

Мерки за справяне с обрива


 * Сменете облеклото на бебето, като подберете по-подходящо за температурата на околната среда. Важно е то да се съблече и остави кожата му да подиша. Това ще доведе до нормализиране на температурата на тялото му. Мястото трябва да е прохладно и проветрено. Ако се намирате навън, застанете под сянка.
* Дрехите на бебето следва да са памучни и позволяват дишане на кожата. Памучните материи попиват излишната пот.
 * Обтрийте обринатите места с хладка, влажна кърпа.
* На бебето би се отразила добре ваната с по-хладка от обикновено за къпането му вода, в която се добавят 2 чаени лъжички сода за хляб.
 * След къпане кожата на бебето трябва добре да се подсуши.
* При този обрив не се препоръчва използване на мехлеми и кремове. Те биха влошили състоянето на кожата.
* Погрижете се за комфортната за него температура за сън. Не трябва да е нито топло, нито студено.

Консултацията с лекаря винаги е препоръчителна. Тя обаче е задължителна в случай на обрив, който изглежда като подсичане и се задържа повече от 2 дни, влошава се или бебето повишава температура.