Българите спряха да купуват бижута

stat 11:05  |  23 март 2012 / Всички / Съвременна / Редактор: Адриана Пейчева /  
Поскъпването на златото на международните пазари се отразява сериозно на търговията у нас Поскъпването на златото на международните пазари се отразява сериозно на търговията у нас
Сн.: freeimages.com

Заради рекордното поскъпване на златото през последните години хората масово спряха да купуват бижута, изработени от благородния метал. В момента дори за малко украшение броим около 100 лева и затова в златарските ателиета се стига до продажби много рядко.
Това обясни пред „Монитор” Димитър Алексиев, председател на Съюза на златарите в България.

„Все едно сме преживели война и всичко е попарено. Магазините ни са като изложбени зали Хората пълнят очите, но много малко могат да си позволят да си купят нещо”
, каза той.

Според Алексиев поскъпването на златото на международните пазари се отразява сериозно на търговията у нас. Цената на бижутата била висока и защото в нея се калкулират значителни разходи за труд.

В момента средната стойност на едно бижу от 3-4 грама е между 90 и 100 лева. Любопитното е, че толкова трябва да заделим и за дребно украшение от 1 грам. „За малките бижута се влага толкова труд, колкото и за тези от 3-4 грама”, обясни Алексиев.

По думите му заради високите цени почти нямало покупки. Търсенето било слабо дори за Свети Валентин и 8 март, когато традиционно мъжете купували подаръци за нежните си половинки. Хората вземали украшения от жълтия метал само за да спазят някаква традиция. Например поръчвали халки за годеж или малки висулки, изобразяващи Богородица за кръщене.

По думите на Алексиев няма точни данни колко златарски магазини са спрели работа, но със сигурност били доста. „И малкото, което реализираме, отива за данъци и издръжка на магазините”, допълни той. Самото поддържане на такъв търговски обект излизало много солено. Освен за наем, заплати на персонала и режийни разходи, златарите трябвало да заделят и сериозни суми за охрана на ателиетата.

Докато покупките на бижута намаляват, все повече хора се възползват от високата цена на златото и започват да разпродават пръстени и синджири.

Обикновено цената, при която се изкупуват бижутата от жълтия метал, е по-ниска от борсовата цена на златото. Причината е, че борсовите нива важат за 24 карата, а повечето украшения са 14-каратови. Така в момента на борсата един грам е между 60-70 лева. Ако продаваме бижутата си пък, за един грам ще вземем между 42 и 48 лева.

Този, който продава злато, е в добра позиция, защото се оказва, че е направил добра инвестиция и печели от нея, коментира още Алексиев.Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Емилия показа годежния си пръстен
  • Джулиана Гани с гореща фотосесия сред природата
  • Рейчъл Макадамс от ”Тетрадката” чака първо дете
  • Иванка Тръмп пристигна в Сеул, отива в Пьонгчанг
  • Радеви уважиха изложбата на Вежди Рашидов
  • Анна Ермакова - огнената дъщеря на Борис Бекер
  • Момичето, на което Аня Пенчева повери сина си
  • Дженифър Лорънс разбуни духовете със секси рокля

Акценти


Анна Ермакова - огнената дъщеря на Борис Бекер
Дъщерята на Борис Бекер е успешен модел, но за личния ѝ живот се знае много малко.

Заведения


The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Зодиак