Кафето действа ободряващо само на мързеливците

stat 00:01  |  31 март 2012 / Всички / Съвременна / Редактор: Адриана Пейчева /  
Кафето не се препоръчва при ниско кръвно Кафето не се препоръчва при ниско кръвно
Сн.: freeimages.com

За много работещи хора чашата кафе се е превърнала в сутрешен ритуал, но ново изследване показва, че в действителност напитката не действа ободряващо.
Учените установили, че кофеинът и други стимуланти като амфетамините, в действителност не увеличават нивата на мотивация. Хората, които вече са мотивирани, по-скоро биха се отпуснали след чаша кафе. Единствено мързеливците биха усетили положителното въздействие на кофеиновата напитка.

"Всеки ден милиони хора използват стимуланти, за да се събудят, да останат нащрек и да увеличат продуктивността си - от шофьорите на ТИР-ове, които шофират по цели нощи, до студентите, учещи за изпити", казва Джей Хоскинг от факултета по психология към Университета на Британска Колумбия, Канада. "Откритието показва, че някои стимуланти в действителност имат обратния ефект за хора, които по природа обичат трудните задачи в живота, носещи и по-големи награди", допълва той.

За целите на изследването учените анализирали въздействието на стимулантите върху мишки, съобщават от БГНЕС. Подобно на хората, някои мишки имат по-голямо желание да разрешават проблеми от другите. При хората става въпрос за проблеми на работното място. При мишките - за лабораторни пъзели.

Кафето и амфетамините направили "заетите" мишки по-малко активни. При по-мързеливите им побратими ефектът бил противоположен. След като получили стимулантите, "мързеливите" мишки, които обичайно избягвали трудните задачи, работели значително по-усилено, докато "работливите" мишки, които обикновено изпитвали удоволствие от трудните задачи, били по-немотивирани от кофеина и амфетамините.

Припомняме ви, че кафето не се препоръчва при падане на кръвното налягане. Кофеинът предизвиква още по-голямо снижение на границите в първия половин час. Едва след това то помага за повишаването на кръвното налягане. Вследствие се получава опасен ефект.Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Емилия показа годежния си пръстен
  • Джулиана Гани с гореща фотосесия сред природата
  • Рейчъл Макадамс от ”Тетрадката” чака първо дете
  • Иванка Тръмп пристигна в Сеул, отива в Пьонгчанг
  • Радеви уважиха изложбата на Вежди Рашидов
  • Анна Ермакова - огнената дъщеря на Борис Бекер
  • Момичето, на което Аня Пенчева повери сина си
  • Дженифър Лорънс разбуни духовете със секси рокля

Акценти


Анна Ермакова - огнената дъщеря на Борис Бекер
Дъщерята на Борис Бекер е успешен модел, но за личния ѝ живот се знае много малко.

Заведения


The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Зодиак