Приготвяне

*Нарязваме двата вида риба на дълги ивици - 2,5 см.широки.

*Намазваме с 15 мл. олио тавичката за печене и започваме подреждането на парчетата. 2/3 -ти от дължината им трябва да бъде преметната върху ръба на тавичката (необходима дължина по-късно за загъването).Посоляваме ги на вкус и ги намазваме с 15 мл.олио.

*Разбиваме на сняг трите белтъка.

*Разделяме количеството по равно в два отделни съда.
*В първият добавяме половината от течната сметана, 50 гр. нарязана на дребно сьомга и изцедения сок от 1 лимон.
*Във вторият добавяме останалата половина течна сметана, 50 гр.от сома, нарязан на дребно, нарязания на дребно зелен лук и настърганото индйиско орехче.

*Пасираме грахта и добавяме към нея ситно нарязаните листа от мента.
*Започваме реденето на трите слоя плънка на рибеното руло.
*Към тавичката с подредената риба изсипваме грахта и с помощта на шпатула изравняваме повърхността.

*Прибавяме втория слой със сома,нарязан на дребно и отново заглаждаме повърхността .

*Прибавяме третия слой с нарязаната на дребно сьомга и загъваме крайщата на рибените парчета, както е показано на снимката.
*Прибавяме вода до нивото на рибата.

*Намазваме с олио фолио за печене и оформяме капак, който поставяме да прилепне плътно върху тавичката.
*Печем на 200C (400 F) за 20-25 минути.

*Изцеждаме останалата след печенето течност (изхвърляме или можем да я използваме за супа).
*Оставяме да изстине за 30 минути и обръщаме тавичката върху блюдото за сервиране (внимаваме да не се наруши целостта на рулото).
*Оставяме да престои в хладилника за 2 часа, за да могат след това да се режат парчетата, без да се роният.
*Гарнираме с нарязана на кръгчета краставица, салатна трева и кръгчета лимон.

*Ястието може да се поднесе студено или затоплено по избор и разбира се с бяло вино! :)

Вижте рецептата в снимки >>

Да Ви е вкусно и наздраве!