Въпреки, че обикновено не е предпоставка за здравословен проблем, цветната бременност често се оказва смущаваща, тъй като жената разбира със закъснение, че е бременна. Как да различим симптомите й, съветва moetodete.bg.

Много жени с цветна бременност смятат, че имат редовна менструация (която идва в очаквания момент) и отдават промените в протичането й на странични фактори като стрес, неправилно хранене или настинка, например. Но всъщност разликите между истинския менструален цикъл и кървенето по време на бременност са доста очевидни.

Кървенето при цветна бременност е далеч по-оскъдно (прилича на зацапване), с по-блед или кафеникав цвят и трае доста по-кратко от редовния цикъл. Освен това настъпва с няколко дни разлика от датата на истинската менструация.

Какви са причините за цветна бременност?

Най-безобидната причина за цветна бременност е промяната в хорманалния баланс, предизвикана от бременността. По време на бременността хормоните в тялото и репродуктивните органи се фокусират върху пълноценното развитие на плода. Мозъкът изпраща на яйчниците сигнали да спре менструацията, за да осигури благоприятна среда за бебето. Така нивото на хормоните рязко се покачва, за да може матката да се подготви и организмът на майката да осигурява достатъчно храна. Но понякога, за да се „изчисти” средата, в периода на месечния цикъл организмът изхвърля излишното количество маточна лигавица, която пречи на оформянето на плацентата. Така се появява кървенето, което наподобява менструация, но в действителност не е такава.

При други жени се наблюдава слабо зацапване в първия триместър, предизвикано от захващането на ембриона към маточната стена, която е богато кръвоснабдена. То също може да се класифицира като цветна бременност, но обикновено е само в първия месец от бременността.

В по-тежките случай цветната бременност може да е сигнал за протичаща извънматочна бременност, за предстоящ спонтанен аборт или за друг гинекологичен проблем. При всички случаи обаче, в момента когато забележиш, че месечният ти цикъл протича различно, трябва да потърсиш консултация с лекар.

При всички случаи цветната бременност си е нормална бременност, за която трябва да подсказват и други симптоми. И въпреки че може да смяташ кървенето за редовна менструация, помисли имаш ли някой друг от симптомите при бременност – гадене, виене на свят, подуване, внезапни апетити и т.н. Помисли за последните пъти, когато си правила секс с партньора си или дали не е било в период на овулация. Накрая просто си запази час при гинеколог. По-добре да разбереш навреме, че ще ставаш майка, отколкото да останеш (не)приятно изненадана, когато вече си в напреднала бременност.