Българите вече избраха златният медалист от "Винария"- "Карнобатска  гроздова" за празничната си Великденска трапеза, заради автентичния й вкус и уникална чистота. Това разказаха от водещите търговски вериги, които месец преди най-светлите празници вече трескаво зареждат щандовете си с любимата на милиони нашенци отлежала напитка.

Тайната на най-продаваната родна ракия е сребърният кръст, който технолозите на "Винпром Карнобат" всяка година потапят в съдовете, веднага след като я  изварят. Така ракията се пречиства до съвършенство и получава част от  светостта на християнската реликва. За да измолят Божията благословия, те  спускат точно кръста, с който църквата всяка година в деня на Свети Трифон  освещава 20-е хиляди дка собствени лозя на Винпром Карнобат. Чудният  способ  се използвал хилядолетия наред от старите карнобатски ракиджии, които  отлично познавали свойствата на среброто. То е перфектното природно  средство да елиминира остатъчните продукти по най-екологичен начин и да придаде на ракията чистота, плътен вкус и силен гроздов аромат. Днес най-големият производител на вина и ракии използва силата на благородния метал под формата на специални сребърни филтри. Те са монтирани в уникалните съдове за изваряване на ракията. Конструкцията им е досущ като старите ракиени казани и са направени за "Карнобатска гроздова" от водещи производители.

Ключът към чудните свойства на "Карнобатска гроздова" са и двата уникални  местни сорта Тамянка и Червен Мискет. Тамянката се е отглеждала хилядолетия наред по карнобатските земи. Тя дава изключителния аромат на ракията и я  обогатява с цветисти нюанси на чемшир, индрише, роза, ванилия и карамфил. Преди ферментация гроздето на Тамянката се оставя да престои с ципата няколко седмици, защото така се извличат най-добре ароматните му вещества,  разказват технолозите. Червения мискет пък прави вкуса силен и плътен.
 
Днес винпромът отглежда двата нашенски сорта върху най-плодородните лозя върху  южните склонове в землището на Карнобат. Регионът е едно от малкото места в България, където богатите почви и мекият климат създават идеални условия за отглеждане на грозде за направа на ракии.

Осветената и пречистена със сребърен кръст ракия отлежава месеци наред в  уникални дрянови бъчви, каквито могат да се видят само в избите на  "Винпром  Карнобат". Малцина знаят, че дрянът е най-добър за отлежаване на ракия от сорта Тамянка. Дървесината му обогатява дестилата с аромати на ванилия,  кафе  и карамел, които прекрасно се комбинират с цветистите ухания на двата местни сорта. Дряновите бъчви са изключително ценни, защото само десетина от най-старите родни майстори знаят как да направят хубава бъчва от прочутото със здравината си дърво.

Най-обичаната родна ракия вече намери място и в празничното меню на  елитните ресторанти и хотели. Те облявиха април и май за месеци на здравословната нашенска кухня и ще предлагат ястия, произведени само от чистобългарски продукти по изцяло екологичен способ. Не случайно те са избрали "Карнобатска гроздова" и вината CHATEAU KARNOBAT за изисканите си менюта. Вината и ракиите на "Винпром Карнобат" са направени от грозде, което е отглеждано природосъобразно, без изкуствени торове и препарати, а богатството на вкусове и аромати се дължи на уникалния тероар в Карнобатския край.

Оптималното слънчево греене, мекият климат и плодородните почви обогатяват гроздето с интересни и рядко срещани ухания, които ги правят особено  предпочитани от родни и чужди ценители.
ИЗБРАНО