Церемонията по поемането на властта ще се състои на Кралския площад в центъра на Брюксел, малко след като крал Албер Втори подпише документа за своята абдикация. Новият държавен глава ще приеме военния парад по случай празника, с който ще бъдат отбелязани 183 години от обявяването на независимостта на държавата от Холандия.

Абдикацията на Албер Втори, който е на 79 години, бе обявена на 3 юли и бе обяснена с напредналата му възраст и влошеното му здраве. Мнозина в Белгия очакваха неговото оттегляне от престола дори по-рано, след успеха в съставянето на настоящото правителство през 2011 година.

Наследникът му принц Филип е описван от държавната телевизия като "срамежлив" и "недолюбван". В материала за него се коментира, че въпреки усилията, които е положил в последно време, Филип просто не е успял да си извоюва симпатиите на своя народ, "за разлика от много по-веселата персона на баща му Албер".

В официалната биография на престолонаследника, разпространен от двореца, се посочва, че още от дете той е бил подготвян за държавен глава. Завършил е средното си образование във френскоезичния колеж "Сен Мишел" и в колежа "Лопем" край Брюж, което му е дало възможността да изучи еднакво добре френски и фламандски език. Филип заявява, че разбирането на езика на другия носи откритост, която се разпростира отвъд разговора и улеснява постигането на компромис на основата на гъвкавост при търсенето на решение на проблемите. Бъдещият крал говори шест езика, сред които трите национални езика в Белгия - френски, фламандски и немски, както и италиански, испански и английски.

Филип завършва през 1981 г. Кралската военна академия на Белгия, след което получава квалификации за командос и пилот на четири типа изтребители. Страстта му към летенето, включително към висшия пилотаж, се появява покрай покоряването на Луната от САЩ през 1969 г. по програмата "Аполо". През 2010 г. бъдещият крал получава званията генерал-лейтенант и вицеадмирал.

През 1985 г. Филип става магистър по политически науки в университета Станфорд в САЩ. Завладян от промените, започнали с падането на Желязната завеса, наред с останалите си пътувания по света, през 1990 г. Филип посещава инкогнито България, Полша, Унгария и Чехословакия. "Видях с очите си усилията на тези народи да се присъединят към нашия свят, към нашата част от света, който не е ничий друг, а тяхната Европа, от която бяха останали несправедливо отделени и изоставени за толкова дълго", казва той по този повод.

Когато е на 39 г., Филип сключва брак с 13 години по-младата от него принцеса Матилде, с която има четири деца. В официалния му портрет се твърди, че двамата родители лично водят децата си на училище и обичат да им четат приказки за лека нощ. Книга на белгийски журналист, публикувана през октомври миналата година, предизвика скандал с твърденията си, че на младини Филип е имал интимна връзка със свой съученик, както и че децата му са родени в клиника за изкуствено оплождане.

Вижте снимки на принц Филип и семейството му >>

Албер Втори, управлявал 20 години, ще бъде вторият белгийски крал, който предприема абдикация. Първият подобен случай в историята на Белгия е с крал Леополд Трети, който през 1950 година се отказва от престола. В началото на Втората световна война белгийският крал настоява за запазване на неутралитета на страната, но е принуден да капитулира с навлизането в Белгия на армията на Хитлер. Отведен в изгнание в Германия, Леополд Трети е заплашен от провъзгласяването му за национален предател. Оттеглянето му от трона в полза на 21-годишния му син Бодуен става под натиска на национална стачка.