С вълнуваща премиера беше представена документалната филмова поредица „Спирка Европа: София 2019”. Откритото градско пространство на България Мол събра гостите на стилното и елитно събитие. На голям лед екран бяха прожектирани 19-те късометражни филма за едни от най-важните културно-исторически обекти в столицата, разделени на 3 групи, като между тях, публиката имаше удоволствието да чуе изпълнения на музикална формация „Аква Делиа”.

Проектът „Спирка Европа: София 2019”
се реализира от Фондация „Стоян Камбарев“ и е съфинансиран от Столична община, Програма Европа - 2013 г. във връзка с кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г. Kопродуцент на филмовата поредица е НОВА филм.

Г-жа Ирина Йорданова – председател на Програма Европа и на комисията по Европейски въпроси пожела от сърце успех на продукцията, припомняйки мисълта на Чърчил, че „Народ, който не познава своето минало, няма и бъдеще” и сподели, че "този стойностен проект ни праща напред в бъдещето, през 2019 година, връщайки ни цели 19 века назад във великата ни историята”.

Продуцентът и режисьор на филмите Деси Тенекеджиева бе посрещната с бурни аплодисменти от многобройната публика и сподели: „През 2019 година София има възможност да стане важна част от Европа като нейна културна столица. С този вълнуващ за мен проект, ние подкрепяме горещо тази кандидатура. Броят на филмчетата е заигравка с годината, в която това ще стане. Добре че е скоро, а не през 2067 например, защото по тази логика днес трябаше да гледате 67 серии. Но 19 е съдбовно за мен число, защото на тази дата са родени сина ми и баща ми и ето, че няма нищо случайно.”

След това Деси Тенекеджиева искрено благодари на екипа си и първо на оператора и нейна дясна ръка в проекта Александър Моллов, като го покани на сцената заедно с целия екип: актьора Атанас Сребрев, чийто глас озвучава поредицата,  младия археолог Васил Тенекеджиев - направил историческото изследване, съсценариста д-р Румен Цонков, главния редактор Мариета Ценова, известния историк Атанас Димитров, който освен консултант е и ръководител на екипа създал 3D възстановката на Антична Сердика, режисьор-аниматора Мина Милева и разбира се магьосника на звука, отговорен за аудио постпродукцията Благомир Алексиев - Миро от Ars Digital Studio.

В проекта са използвани архивни кадри от Националния археологически институт и музей, Музея на София, сайта „Изгубената България” и се реализира със съдействието на MOLLOV pictures, камера SONY a 99 и Активист 38.

Целта на „Спирка Европа: София 2019” е да концентрира вниманието на жителите и гостите на София към богатото историческо минало на града и едни от вечните й символи. Документалната филмова поредица е резултат на специфичен подход към историческата информация, като слага акцент на 19 конкретни обекта и чрез тях разкрива част от старата история на Европа с нейните културни, династически и политически традиции, но прави и препратки към настоящето. Проектът разбива каноните на подобен тип филми и е заснет модерно и атрактивно, с много ефекти и анимация, като по този начин задържа вниманието на зрителя към историческия разказ с ясни конкретни, но и малко известни и любопитни факти. Филмите с продължителност около 3 минути успяха да докоснат сърцата на публиката. Те ще бъдат представяни на фестивали и културни форуми, след което излъчвани в националния ефир, а по-късно и разпространени в интернет пространството, за да достигнат до максимално широка аудитория.

Специално за премиерата, музикална формация „Аква Делиа”, начело с диригента проф. Деляна Мичева - композитор и вокален педагог в НАТФИЗ, представиха най-емблематичните си и атрактивни композиции. Талантливите музиканти пяха на 6-7 гласа и преплетоха по впечатляващ начин ортодоксални, църковно-славянски песнопения и автентичен фолклор.

Във втората част към тях се присъединиха и най-гласовитите студенти от Театралната академия и развълнуваха още повече гостите на културното събитие, уважено от екипа на Програма Европа и други официални гости и представители на Столична Община, сред които г-жа Светлана Ломева - изпълнителен директор на Асоциациата за развитие на София. Сред известите личности дошли на премиерата се отличиха двукратната олимпийска шамионка Мария Гроздева, Калин Вельов, композитора Мага, синоптичката Деси Банова, изпълнителния директор на “BG Music Channel” Денис Касъмов, кино продуцентът Александър Методиев и съпругата му Юлиана Методиева от Хелзинския комитет, телевизионната водещата Ива Атанасова, много журналисти, партньори и представители на бизнеса като Габор Такач, Росен Рангелов, Владимир Живков, Димитър Чохаджиев и др.

DIR.bg e официален медиен партньор на Фондация „Стоян Камбарев” и настоящия филмов проект и в следващите седмици ще можете да откриете при нас интересна информация за всички 19 обекта от филмчетата за София.