Тази добавка е разрешена у нас, но въпреки това отдавна се водят спорове за ползата от нея.

За първи път мононатриевият глутамат привлича вниманието на западното общество през 70-те години, когато се появява и т.нар. синдром на китайския ресторант. В азиатската кухня това вещество се счита за толкова необходимо, както солта и пиперът в европейската. Макар без вкус и мирис, то прави храните по-привлекателни и се определя като вкус, който допълнително стимулира апетита. Няма човек, посетил китайски ресторант, който да не е изпитал влечение да се върне отново и отново.

Хранителните добавки от групата Е600-Е699, които се определят като усилватели на вкуса, вече са покорили целия свят. Още в средата на миналия век обаче са се породили тревожните съмнения, че има вреда от употребата на им в храната. Според някои учени в резултат от консумацията на мононатриев глутамат могат да настъпят главоболие, ускорено сърцебиене, увреждания на клетките на мозъка и развитието на болестта на Алцхаймер.

У нас най-голямото приложение на Е621 е в производството на колбаси, с него се третират дори охладените пържоли, защото така се удължава срокът им на годност. Опасната добавка е често срещана също така в лютениците и другите консервирани храни, защото с нея се удължава срокът на годност, а цветът става ярък и привлекателен.

Ако не искате да се храните с продукти, съдържащи усилватели на вкуса ще трябва да се откажете от любимите фаст фуд храни, от повечето полуфабрикати, чипса, бульоните на кубчета, готовите сосове и сухите универсални подправки. А това в наши дни е почти невъзможно.