Пласидо Доминго и Андреа Бочели ще се изправят пред българската публика в най-голямата ни зала "Арена Армеец".

КЛАСИКА

Пласидо Доминго, един от най-влиятелните световни артисти - с над 140 роли в своята кариера, ще дойде за своя първи концерт тук на 14 февруари. С участието на Софийската филхармония, тенорът ще изпълни не само емблематични арии от свои любими композитори, но и части от оперети, мюзикъли и популярни испански любовни песни.

Завръщането на Андреа Бочели осем години след предишното му гостуване ще бъде на 30 май. Сега той идва за магически спектакъл, включващ класически арии от най-известните италиански и световни опери, както и песни от новия му албум "Passione", който съдържа романтични любовни песни и дуети с Дженифър Лопес, Нели Фуртадо и тромпетиста Крис Боти.

Музиката ще се пренесе и извън столицата с гостуването на световния пианист и композитор Ричард Клайдерман във Велико Търново на 21 март в ДКС "Васил Левски".

РОК

Един от най-мащабните концерти през 2014 г. се очертава този на американската група Аеросмит, гостуващи у нас за първи път. За Стивън Тайлър, Джо Пери, Брад Уитфорд, Том Хамилтън и Джоуи Креймър е отредено да представят най-доброто от творчеството си на 17 май на стадион "Локомотив".

Вълнуваща ще бъде годината и за почитателите на метъл звученето, тъй като ще имат възможността да чуят наведнъж 14 от най-големите имена на съвременната метъл сцена. Световното шоу "Metal All Stars" ще се състои на 23 март в зала "Арена Армеец" в рамките на фестивала "Loud Festival 2014". В шоуто ще участват Филип Анселмо от групите "Pantera" и "Down", Джоуи Беладона от "Anthrax", Зак Уайлд и Бласко от "Ozzy Osbourne", Удо Дикшнайдер от "Accept" и U.D.O., Брайън Феър от "Shadows Fall", Макс Кавалера от "Sepultura" и "Soulfly", Рос Фридман /известен още като Ross the Boss/ от "Manowar", Джон Даниелс от "Anthrax and Shadows Fall", Джейсин Тод от "Shinedown", Арън Роси от "Ministry", Мат Бънчард от "Shadows Fall", Ник Менза от "Megadeth", Кронос от "Venom".

ПОП

Първо в България ще бъде и гостуването на белгийско-канадска поп певица Лара Фабиан. Изпълнителката на "Je Т'aime" ще изпее най-известните си песни на 23 октомври в зала 1 на НДК.

Най-голямата зала на двореца на културата ще изпълни също и британската поп звезда Лиса Стенсфийлд на 1 юни.

Залата ще побере още концертите на популярната изпълнителка от български произход Силви Вартан на 24 април и на режисьора и музикант Емир Кустурица, заедно с неговия "Оркестър на непушачите" на 7 февруари.

ТАНЦ

Балетните и танцови изпълнения също са силно застъпени в афиша за тази година. Емблематичното шоу "Lord of the Dance" ще бъде представено за последен път на 15 март в зала "Арена Армеец". Това ще е финалът на спектакъла на Майкъл Флетли преди свалянето му след 18 години успех.

Канадският балет "Les Grands Ballets", който досега не е гостувал у нас, ще може да бъде видян на 6 април в зала 1 на НДК. Освен това, за първи път на българска сцена ще бъде представен балет по романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица". Постановката е на световноизвестния Украински национален академичен театър за опера и балет "А.Б.Соловяненко" и ще бъде изиграна на 30 април в зала 1 на НДК.

Националният балет на Испания
ще се завърне през 2014 г. с най-зрелищното си шоу на 25 март в зала 1 на НДК, а световноизвестният "Цирк Елуаз" ще покаже уникални танци и ефектни акробатични номера на 12 и 13 април в зала 1 на НДК.

ПАРТИ

Най-добрите диджеи в света вече гостуваха в България през последните години, а през 2014 г. тенденцията ще бъде продължена от Армин ван Бюрен и неговия мащабен шоу-концерт "Armin Only Intense", предвиден за 7 февруари в "Арена Армеец".