Това оповести Организацията на ООН по прехрана и земеделие във връзка с Международния ден на горите - 21 март. По-добрата информация за горските ресурси е от съществено значение, за да се спре незаконното изсичане на гори, се казва в комюнике на организацията.

Ново изследване показва, че използването на залесени земи е намаляло през периода 1990 - 2010 г. Ако искаме да сложим край на незаконното обезлесяване в съответствие с поставените пред организацията цели, ще трябва да изхождаме от достоверни данни, отбелязаха от организацията.

Според резултатите от изследването - първото, което показва използването на залесени земи за 20-годишен период, горските площи са намалявали с 5,3 милиона хектара годишно между 1990 г. и 2010 г. Горските площи на планетата през 2010 г. са обхващали 3,89 милиарда хектара.

Погледнато в световен мащаб, намаленото използване на залесени земи, причинено от обезлесяване и природни бедствия, през въпросния период е частично компенсирано от увеличаване на горските площи в резултат на залесяване и експанзия на гори.