87-годишният Маркес бил приет в болница в понеделник с възпаления на белите дробове и пикочните пътища, съобщи днес в изявление мексиканското министерство на здравеопазването. "Пациентът реагира добре на лечението. Щом приключи курсът по приемане на антибиотици ще се направи преценка за изписването му", се казва в изявлението.

Синът на писателя Гонсало Гарсия Барча подчерта, че баща му е бил приет в нормална стая и никога не е бил в спешното отделение. Той очаква баща му да бъде изписан в началото на следващата седмица.

Габриел Гарсия Маркес живее в Мексико сити от повече от три десетилетия, като през последните години ограничи публичните си появи.

Смята се, че Габриел Гарсия Маркес е най-популярният испаноезичен писател след автора от 17-и век Мигел де Сервантес. Романът му "Сто години самота" се е продал в около 50 милиона бройки на над 25 езика. Други негови творби са "Хроника на една предизвестена смърт", "Любов по време на холера", "Есента на патриарха" и "Генералът в неговия лабиринт".