Полезна информация за депресивното разстройство ни дават специалистите от Държавна психиатрична болница, с. Церова кория:

Какво представлява депресията?

Много хора, когато са тъжни или потиснати, казват, че са „депресивни”. За разлика от епизодите на тъга или самота, които всеки от нас преживява в даден момент, депресията е заболяване в истинския смисъл на думата, характеризиращо се с определени симптоми. Те могат да продължат няколко седмици или няколко месеца и дават отражение върху всекидневния живот. Това е една често срещана болест.
 
Кои са причините, обуславящи депресията?

Не винаги съществува обяснение за възникналата депресия. Само при около 10% от депресивните пациенти могат да се открият точните причини. Всъщност депресията възниква при наличие на подчертана чувствителност спрямо външни фактори и събития (както скорошни, така и травматични събития от миналото), от една страна, и от друга страна, върху предразполагащ биологичен терен.

Рискови фактори:

Загуба на близък човек
Емоционална раздяла
Безработица
Пенсиониране
Внезапна поява на сериозна телесна болест
Професионално свръхнатоварване
Предшестващи неблагоприятни житейски събития или хронични семейни проблеми
Злоупотреба с алкохол или наркотици

Има ли връзка между телесните болести и депресията?

Много телесни болести, особено тези с хронично протичане, водят до депресия. За съжаление, тя често остава неразпозната и нелекувана. Установено е със сигурност, че някои медикаменти, използвани за лечение на други болести, са причина за възникване на депресия. Разпознаването и лечението на съпътстващата депресия ще доведе до по-бързо лечение на основното заболяване.

Кои хора страдат от депресия?

Депресията може да засегне всеки, независимо от възрастта, професионалното или социалното му обкръжение, а и без значение е дали живее в града или на село.

Въпреки това обаче, жените са по-застрашени. Те боледуват от депресия два пъти по-често от мъжете. Съществуват и определени професионални рискови категории. Чиновниците и хората, извършващи физически труд, жените-домакини, безработните по-често страдат от депресия в сравнение с останалите. Живеещите сами - поради развод или раздяла с партньора си, особено ако са по-възрастни, също се представят с повишен риск. Депресията засяга всички възрасти - от детска до напреднала. Но все пак тя е най-често срещана при лица между 18 и 45 години.

СИМПТОМИ

Често първият белег на депресията е промяна в обичайното настроение, а именно загуба на интерес към харесвани преди занимания, поява на смущения на съня и апетита.

Депресивният човек изпитва силна и постоянна тъга, има песимистични мисли, губи интерес към заобикалящата го среда, като цяло демонстрира небрежност, отпуснатост и понижена способност да организира ежедневието си. Тези симптоми са придружени от ниска себеоценка и могат да доведат до изява на чувство за вина или обида. Понякога внезапно появили се мисли за смъртта могат да прераснат в намерения за самоубийство.

Физическата и интелектуалната дейност са забавени, концентрацията е затруднена, преобладава чувството на умора, намалява сексуалното влечение. Като цяло сънят е нарушен, най-често с ранно сутрешно събуждане.

Нерядко депресията се съпътства от тревожност, израз на която са страхове и лоши предчувствия. Могат да се появят и различни телесни оплаквания:

Сърцебиене
Спазми
Световъртеж
Главоболие

При някои пациенти депресията се представя само с телесни симптоми - умора, главоболие, постоянни локализирани или дифузни болки, за които не може да се намери ясна причина и които погрешно могат да бъдат диагностицирани като телесно заболяване.

Други пациенти се оплакват от храносмилателни смущения - гадене, сухота в устата, запек. Понякога депресията може да бъде разпозната по раздразнителността, по постоянната тревожност или безпричинно безпокойство. В други случаи преобладават нарушенията на съня. На практика, устойчивостта на симптомите във времето, отражението им върху ежедневните занимания и липсата на подобрение, независимо от хигиенния режим и симптоматичното лечение, трябва да ви накарат да се усъмните за депресия. Други нейни симптоми лекарят ще потърси чрез подробно събеседване.

Кога е наложително да се проведе консултация?

Депресията е болест в истинския смисъл на думата и е съпроводена от реално съществуващо страдание, което не може да бъде преодоляно с помощта на волята. Безсмислено е да се чака депресията да си „отиде” сама. Необходима е медицинска помощ и колкото по-рано започнат грижата и лечението, толкова по-ефикасни ще са те.
Важно е да се консултирате с Вашия лекар при промяна в настроението, безпричинно смущение в съня, загуба на интерес към ежедневието, необичайни затруднения при справяне с ежедневните задачи, необясними болки, както и при наличие на оплаквания, продължаващи няколко седмици или повтарящи се регулярно. Понякога всъщност хората от вашето обкръжение са тези, които забелязват промяната в поведението ви.

Възможно ли е човек с депресия да оздравее без лечение?

Разбира се, човек с депресия може да оздравее спонтанно. Но това не е сигурно, може да отнеме месеци, дори години и да има много важни последици за личния и професионалния живот.

ЛЕЧЕНИЕ:

Първата стъпка към излекуването е консултацията с лекар. Той може компетентно да постави диагнозата и да предложи лечение. Лечението на депресията се осъществява по следните основни начини: с медикаменти и с психологически похвати.

Медикаменти:

Медикаментозното лечение е специфично и се основава на приложението на антидепресанти. Изборът на антидепресант се извършва по няколко критерия. Той е съобразен както със симптомите на депресията (техния интензитет, наличие на съпътстващи заболявания, едновременен прием на други медикаменти), така и със съответните характеристики на медикамента (ефикасност, нежелани реакции). При започване на лечението лекарят може да ви изпише също транквилант или сънотворно с цел овладяване на тревожността и осигуряване на по-добър сън.

Най-често лечението на депресията не изисква прием в болница. През първите няколко седмици са необходими редовни посещения при вашия лекар. Хоспитализацията е оправдана, в случай че лекарят иска по-стриктно наблюдение, и когато за назначаването на антидепресивната терапия е необходимо съобразяването на повече фактори.

След колко време се проявява ефектът на антидепресанта?

За да прояви своя ефект, антидепресантът - независимо кой е той - трябва да бъде приеман редовно. При всички случаи действието на антидепресантите не започва веднага и трябва да минат поне две седмици, за да се почувства подобрение. Това подобрение е особено подчертано на третата и четвъртата седмица от лечението. Тъгата постепенно отминава, вие преоткривате удоволствието от заниманията си, сънят се подобрява, апетитът се възвръща.

Колко време трябва да продължи антидепресивната терапия?

Лечението с антидепресант трябва да продължи най-малко четири до шест месеца след изчезване на симптомите на депресия, а понякога и по-дълго, за да бъде постигнато пълно оздравяване.

При тежка депресия лекарят е задължен да ви освободи от работа, тъй като това дава възможност за по-добро проследяване и лечение на депресията ви. Всъщност, ако професионалната среда е една от причините за депресията (конфликти в йерархията, работно свръхнатоварване, лоша обстановка), откъсването от тази среда по време на лечението е особено важно. И обратно, ако депресията не е породена от служебни обстоятелства, не е наложително прекъсване на работата.

Да споделя ли с познатите си за моята депресия? Какво да им кажа?

Разбира се, сами ще решите дали да информирате хората от вашето обкръжение за възникналия депресивен епизод. Изглежда обаче е за предпочитане да говорите за това с вашия партньор, в семейството си, с приятелите си. Така те по-добре ще разберат настоящото ви поведение и ще са способни да ви помогнат.

Възвръщането на взаимоотношение на доверие с близките ви е етап към излекуването на болестта, дори когато от тяхна страна продължава да е налице известно неразбиране. При нужда и с ваше съгласие близките Ви могат да се срещнат с лекуващия лекар.

Как близки могат да помогнат?

Вашите близки могат да ви подкрепят да потърсите помощ, за да бъде направена оценка на състоянието ви и да получите адекватно лечение.

Ненатрапчивото присъствие на близките ви, съчетано с меко окуражаване, би ви помогнало отново да откриете тези дейности, които са ви доставяли удоволствие. Важно е те да знаят, че депресията не се дължи на слабост на характера и не означава мързел. Това е лечимо състояние, което има начало и край.