Отличията за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон - статуетка от Георги Чапкънов и парична сума, ще бъдат дадени за 24-и път. Награждаването ще се състои в Театър "Българска армия" на 24 май под патронажа на министрите на културата и на отбраната Петър Стоянович и Ангел Найденов.

”Аскеер - 2014” за най-добро представление си оспорват "Професия лъжец" от Сергей Кършигоров (постановка на Теди Москов) във Варненския куклен театър, "Ромео и Жулиета" от Шекспир (постановка на Петринел Гочев) в Габровския театър и "Самотният Запад" от Мартин Макдона (постановка на Владимир Люцканов) в Театър 199 "Валентин Стойчев".

В състезанието за режисура участват Петринел Гочев за "Ромео и Жулиета", Теди Москов за "Професия Лъжец", Тея Сугарева за "Покана за вечеря"

Академия "Аскеер" удостоява с голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство "Аскеер 2014" именитата режисьорка и педагог проф. Надежда Сейкова.

Ивайло Христов и Малин Кръстев са номинирани за водеща мъжка роля за "Самотният Запад", а Владимир Пенев - за "Скъперникът" от Молиер (постановка на Лилия Абаджиева) в Малък градски театър "Зад канала".

Кандидатките за "Аскеер - 2014" за водеща женска роля са Александра Василева за "Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид" от Райнер Вернер Фасбиндер (постановка на Григор Антонов), Бойка Велкова за "Две" от Таня Шахова (постановка на Юрий Дачев) в Народния театър "Иван Вазов" и Ивана Папазова за "Глас" от Елена Алексиева (постановка на Калин Ангелов) в Пловдивския театър.

За изгряваща звезда са номинирани Бойко Кръстанов за "Възвишение" от Милен Русков (постановка на Иван Добчев) в Пловдивския театър, Елена Телбис за "Заешка дупка" от Дейвид Линзи-Абер (постановка на Ивайло Христов) в Театър 199 и Христо Ушев за "Робин" от Анна Топалджикова (постановка на Тея Сугарева), копродукция на сдружението "Антракт" и Камерния театър "Възраждане".

Конкуренцията за отличието за поддържаща мъжка роля е между Александър Кадиев за "Скъперникът" и "Лодка в гората", Валери Йорданов за "Заешка дупка" и Мартин Гяуров за "Покана за вечеря".

Претендентки за "Аскеер 2014" за поддържаща женска роля са Вяра Табакова за "Всичко ни е наред" в Народния театър, Ирини Жамбонас за "Заминавам" в Малък градски театър "Зад канала" и Мая Бабурска за "Някои го предпочитат" в Младежкия театър "Николай Бинев".

В номинациите участват представления с премиера между 15 април 2013 г. и 10 април 2014 г. Журито е обсъдило 109 спектакъла - 43 в София, 38 в извънстолични театри и 28 независими проекта.