Той е категоричен, че това са най-важните години в живота на всяко дете. Ето защо родителите трябва да вземат спешни мерки, ако забележат, че са склонни към депресия и да потърсят специализирана помощ.

Според негово проучване, публикувано в списание "Педиатрия", не само дамите, които стават майки за пръв път, но и младите татковци са застрашени от  депресия след като бебето се появи на бял свят. Най-голям риск от депресия грози мъжете, които стават бащи по-млади  (20-25г.) и трудно приемат новия етап в живота си. Поради това лекарите съветват младите родители добре да проучат рисковете при ранно родителство.

Преди време канадско изследване констатира, че депресията на майката е причина за по-различното структурно-мозъчно развитие на бебето. Процесът показва по-силно развитие на амигдалата, структура в мозъка, която отговаря за емоциите. Причините за аномалията се дължат на факта, че мозъкът при децата реагира много по-силно от възрастния на грижите и вниманието, които те получават. Увеличената амигдала може да доведе до висока раздразнителност, агресивно поведение, повишено безпокойство и различни видове разстройства на личността в тийнейджърска възраст.

Подрастващите, в чиито семейства има родители с депресия, са с увеличен риск да развият заболяването. Не е ясно дали връзката между депресията на родителя и на детето произтича от генетични фактори или родителите създават среда, която увеличава вероятността за развитие на психична болест, коментират учените.