Момичето, чието име не се съобщава, е родилo в неделя. Въпреки крехката възраст на майката бебето е здраво, от женски пол и с тегло 3,1 кг. Момичето и бащата на детето започнали да се срещат преди около година. Двамата планират да отглеждат дъщеря си заедно, след като се оженят, когато това стане възможно.

Двамата млади имат пълната подкрепа на родителите си. Остава само 12-годишната майка и приятелят й да навършат 16 години - възрастта, на която според британските закони подрастващите могат да сключат брак при съгласието на родителите си. Самостоятелно решение за женитба британците могат да вземат при навършени 18 години.

Великобритания е една от страните, в които бременността и майчинството в юношеска възраст са най-разпространени.

Ранната бременност и майчинство са световен проблем, особено в развитите страни. Причини са разкрепостеността на сексуалните взаимоотношения в ранна възраст, липсата на информация за предпазни средства, проблемното социално обкръжение на тийнейджъра, което го кара да иска бързо да създаде свое семейство, без да е подготвен за това. Проучванията обаче установяват, че децата на родители в юношеска възраст са по-малтретирани и пренебрегвани от останалите деца. Децата на твърде млади майки често се раждат преждевременно и с ниско тегло, което увеличава риска от смъртност, слепота, глухота, хронични заболявания на дихателните пътища, забавяне в умственото развитие, психични заболявания, церебрална парализа, дислексия и свръхактивност.

Само четири от десет майки под 18-годишна възраст завършват средното си образование. Едва 30% от браковете между майки на юношеска възраст и бащите на децата им не се разпадат. Вероятността такъв брак да се разпадне е два пъти по-голяма в сравнение с браковете, при които жената е на най–малко 25 години. Близо 80% от бащите пък изобщо не се женят за твърде младите майки на децата си.