Това показва изследване на британския университет Хартфоршир, цитирано от "Сайънс дейли". Близо една трета от двойките спят, обърнати в една посока. Освен това прегърнатите пози по време на сън не са за предпочитане сред двойките. Само 12% спят на разстояние под 3 сантиметра един от друг. Останалите са на по-голямо разстояние, макар максималната отдалеченост от 80 см да е присъща само на 2% от двойките.

Изследването на пози на спящите семейни двойки бе проведено от професора по психология Ричард Вайсман, който е привлякъл 1000 души. 94% от двойките, които имат някакъв контакт по време на нощния сън, са доволни от своите отношения. Сред двойките, които не се докосват по време на сън, доволните от отношенията са доста по-малко – 68 процента. Колкото по-далеч един от друг спят хората в двойката, толкова по-лоши са отношенията им.

Проучването показало също, че общителните хора спят по-близо до "половинката си", а творческите личности спят по-често на лявата страна.

Умените отбелязват, че изследването е първото проучване за изучаване позите по време на сън на съпружеските двойки. Смята се, че резултатите му ще помогнат да се получи по-пълна представа за отношенията между партньорите.