Наградата, носеща името на емблематичния театрален режисьор, се утвърди като най-чаканото и престижно отличие за талантливите млади творци в България.

Красивата бронзова статуетка и паричната премия от 3000лв. ще отидат в ръцете на един от 5-мата номинирани, които DIR.bg, като официален медиен партньор на събитието, ще ви представи:

Младият драматург и писател Иван Димитров е  номиниран  за пиесата му „Очите на другите”, поставена първо в Ню Йорк, а след това в Народния Театър „Иван Вазов” , както и за едноименната книга с шест пиеси. За бунтарският му дух, който успешно претворява в стихове, музика и пиеси. За изострената му социална чувствителност към липсата на справедливост и морал и умението да превръща това в кауза за творчеството си. 

Единствено в писането откривам възможност да изразя себе си. Изкуството е едно от малкото неща в съвременния свят, които могат да създават смисъл. Това е много. Възприемам се като човек, открил това, с което иска да се занимава. Мечтая някой ден да изкарвам парите си с писане, въпреки че всеки ден осъзнавам все повече колко невъзможно е това” – споделя Иван Димитров.

Иван Димитров е роден през 1983 г. в София. Завършил е българска филология и културна антропология в СУ „Св. Климент Охридски”. Автор е на сборника с разкази „Местни чужденци”,  на романа „Животът като липсваща лъжица” и на стихосбирката „Поет на портрет”. Иван е поетът на София за 2013 г., според международния фестивал "София Поетики".

С пиесата си „Очите на другите” печели първа награда в „Направление авторски прочит” на XX-то издание на „Друмевите театрални празници” в Шумен през 2011г. През 2012 г. английският превод на пиесата на Анжела Родел е избран сред над 400 пиеси за участие в нюйоркският фестивал „HotInk at the LARK”, където през месец март тя е прочетена от американски актьори на маса в компанията на девет пиеси от цял свят. През септември е поставена на нюйоркска сцена в театър „Ню Охайо”, а по-късно и на „Сцена на четвъртия етаж” в Народния театър „Иван Вазов”. Пиесата  „Извънземно” е отличена на конкурса на Благоевградския театър за пиеса на абсурда,  а „Времева болест”  печели конкурса за младежка пиеса в Белград. 
                                                                                      
Вижте кратък филм за Иван Димитров: 



Другите талантливи млади творци, номинирани за престижната награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”, са младият актьор Христо Ушев, 17-годишната виолистка Илина Илиева, художникът Калина Мавродиева и артистите от театрално сдружение ”Реплика”.

Вижте всички номинирани: