Наградата, носеща името на култовия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканото и престижно отличие, отличаващо талантливите млади творци в България.

Тази година лично президентът на Република България Росен Плевнелиев ще връчи статуетката на победителя. В журито влизат 20-те учредители на фондация „Стоян Камбарев” - все водещи имена от културния и обществения ни живот с председател на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Красивата бронзова статуетка и паричната премия от 3000лв. ще отидат в ръцете на един от 5-мата номинирани, коитоDir.bg  като официален медиен партньор на събитието ви представя:

Илина Илиева, музикант 

17-годишната виолистка от софийското музикално училище „Любомир Пипков“ е номинирана за безспорния си музикален талант, проявил се от най-ранната и детска възраст. Илина е най-младият член на Европейския младежки оркестър, с който концертира по всички големи световни и престижни сцени. Младата виолистка притежава музикалността, чувствителността и самочувствието, присъщи на един голям музикант с огромно бъдеще.

Музиката за мен е всичко. Когато съм тъжна, весела или пък изведнъж ми е дошла музата, хвана ли виолата, всичко става по-добре. Музиката е нещото, което изпълва всеки истински музикант с щастие, просто му пълни душата. Аз обичам да свиря, обичам да пътувам... Мечтая  да постигна всичките си цели в живота и ще бъде прекрасно, ако някой ден България стане достойна държава, в която не само българските музиканти ще остават, а и такива от чужбина ще идват.”

Илина Илиева е родена в София на 14.02.1997 г.  Приета е с отличие в НМУ „Любомир Пипков“ в класа по виола на Владислав Андонов. Носителка на първа награда е на редица бъргарски конкурси: „Светослав Обретенов” „Върбан Върбанов“ „Magic“ и специална награда за най-добро изпълнение на произведение от М. Регер. Първа специална награда в гр.Ниш, Сърбия, Първа награда в гр. Белград, Сърбия, Трета награда в Падоа, Италия в едно класиране за струнни инструменти.

Изнася самостоятелни концерти в София, в Солун, Гърция, в Прага, Чехия.   Записва за Б.Н.Радио, за „Музиката и земята“, за нац. музикално училище „Любомир Пипков“. Има международно признание от виолисти от Гърция, Германия, Сърбия, Русия, Австрия, Хърватска. Посещава множество майсторски класове. Солира на Видинска, Плевенска филхармония, филхармония „Пионер“, Нов-симфоничен оркестър, AGBU Orchestra. Член на European Union Youth Orchestra, Classic Fm, младежка филхармония „София“, филхармония „Пионер“. Свирила е с диригенти като Владимир Ашкенази, Дърк Броссе, Михаил Ангелов, Кристов Урбански, Максим Ешкенази и др.

Другите талантливи млади творци, номинирани за престижната награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” са художникът Калина Мавродиева, актьорът Христо Ушев, театрално сдружение ”Реплика” и драматурга и писател Иван Димитров.

Вижте кратък филм за Илина Илиева:



Вижте всички номинирани: