Наградата, носеща името на емблематичния театрален режисьор на 90-те, се превърна в престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България.

Красивата  бронзова статуетка и паричната премия от 3000лв. ще отидат в ръцете на един от 5-мата номинирани, които DIR.bg, като официален медиен партньор на събитието, ви представя:

Актьорът Христо Ушев е  номиниран  за ролите му в спектаклите „Военовременни видения” /ТР “Сфумато”/ и „Робин” /Театър “Възраждане”/. Забелязан е за цялостното му присъствие в театралния живот през последните няколко години, за силното си актьорско обаяние и специфична изпълнителска техника, за умението му с лекота да преминава от едно в друго актьорско предизвикателсво, за пълната отдаденост към професията, както и за чистотата и отговорността, с която работи.
                       
Актьорството и театърът на този етап за мен са най-интензивният и директен начин, чрез който мога да изразя пристрастията, предимствата и недостатъците си и да работя върху тях, като в същото време осъществявам контакт с голяма група хора. Възприемам това , като път към себе си, чрез другите или път към другите чрез себе си”- казва за себе си Христо.

Христо Ушев е роден на 11 декември 89-та година в Гоце Делчев. Завършва Актьорско майсторство в НАТФИЗ при проф. Снежина Танковска. Играл е в „Клуб на лъжците” от Нийл Лабют, „Ричард Трети” от. У. Шекспир, „Пътуване на запад” от Мери Цимерман, и “Конфуций и неговите последователи” от Хан Дин Ин – спектакли на Снежина Танковска, както и в спектакли на младата Тея Сугарева - „Зазиданите“ от Ясен Василев, в Младежки театър „Н. Бинев“, „Мъртви души”, Гогол, драматизация Булгаков, Сатиричен театър „Алеко Константинов” , „Робин“ от Анна Топалджикова, в театър „Възраждане“ и “WelKome, Америка” от Матей Вишнек в театър „София”. Талантът му блести в постановката на миналогодишния номиниран за наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” Васил Дуев – „Военновременни видения” по Булгаков и „Самотни персонажи”. 

24-годишният Христо е носител на Награда от фестивала GATS – BEST ACTING, Пекин и на грамота от министерството на културата за принос в развитието на българската култура, 2013 г.

Другите талантливи млади творци, номинирани за престижната награда са драматургът и писател Иван Димитров, 17-годишната виолистка  Илина Илиева, художникът Калина Мавродиева и артистите от театрално сдружение ”Реплика”.

Вижте кратък филм за Христо Ушев:



Вижте всички номинирани: 


ИЗБРАНО