Ако се стремите към уединеност, изберете дървена ограда с малко или никакво място между отделните дъски, съветват от comfort.bg. Височината й ще зависи от наклона на вашия двор и този на съседите ви, както и разположението на зоната за сядане.

Ако оградата ви се струва прекалено висока, помислете за стъпаловиден дизайн. Там, където желаете, ще разполагате с необходимата височина, например около зоната за сядане или джакузито, но ще запазите ниската височина при тревните зони.

Ако искате да блокирате силните ветрове, но не искате да се лишите от светлината или гледката, най-добрият вариант е стъклената ограда. Ако обаче не държите на гледката и искате повече уединение, изберете плътна ограда без празни места между елементите. Относно височината имайте предвид, че при зоните за сядане оградата може да е малко по-ниска от местата, където хората ще стоят изправени.

Ако основната функция на оградата е да ви гарантира сигурност, тя трябва да е висока и гладка, за да не може някой да се покатери по нея. Височината й трябва да е поне 2,5 метра.

Ако домът ви се намира на натоварена улица със силен трафик, създаването на тих двор трябва да започне с изграждането на ограда. Ако не искате да блокирате светлината, може да изберете дървена ограда с празни пространства между дъските и да засадите храстовидна растителност около нея за повече уединеност. Другият вариант е да изберете ограда от матирано стъкло.

Ако функцията на оградата е да задържи кучето ви в двора, трябва да съобразите височината и вида й с големината и породата на кучето. Ако кучето ви е малко, ограда с височина 1,2 метра би трябвало да свърши работа, но ако имате голямо куче, ще ви е нужна по-висока ограда. Ако кучето ви обича да копае, ще се наложи да закопаете оградата поне на 20 см дълбочина, а ако лае по преминаващи хора или коли, е добре да блокирате гледката към улицата със солидна ограда.

Ако искате да изградите ограда около басейна си, за да предпазите децата от случайно падане в него, трябва да направите ограда с височина поне 1,2 метра. Стъклото е подходящ материал, тъй като не блокира гледката и светлината, а вратата на оградата задължително трябва да разполага с механизъм за заключване.