Свободните места в пловдивските детски градини след трето класиране са 207. Това съобщиха от общината в Пловдив. Само в два района - "Южен" и "Северен", местата са по-малко от чакащите прием.

Най-много свободни места има в детските градини "Звезда" и "Елица" в район "Западен", "Белослава", "Кремена" и във филиала на ЦДГ "Червената шапчица" в район "Тракия", в ОДЗ "Зора" в район "Централен" и в градините "Биляна", "Наталия" и "Ружа" в "Източен".

Следващото класиране е на 24 юли, допълват от общината. За него ще бъдат обявени свободни места и за родените през 2010 година деца, които ще кандидатстват за втора възрастова група.

На 12 и 28 август са предвидени още две класирания, на които се очаква да бъдат обявени и повече места за яслените групи, защото родените през 2011 година ще постъпят в детските градини и ще освободят места за по-малките.

Децата, родени през 2008 и 2009 г., подлежат на задължителна предучилищна подготовка през следващата учебна година, припомнят от общината. Те могат да посещават целодневни подготвителни групи в детските градини и целодневни и полудневни подготвителни групи в училищата.

През септември в Пловдив ще отворят врати нови групи в четири училища на града - СОУ "Христо Г. Данов", СОУ "Константин Величков" и в основните училища "Кочо Честеменски" и "Васил Левски".