Ел Вендрел е китно градче в провинция Тарагона в Югоизточна Испания. Екстрата е дарение от гражданина Енрик Хирона, като по този начин той считал, че по-лесно ще се опазят чисти улиците и тротоарите.

Кучешките екскременти попадат в контейнер от неръждаема стомана, след което се отмиват със струя вода. Тя се задейства от господаря на домашния любимец със специална ръчка. При малка нужда е предвидена решетка и чешма за отмиване на урината. Кучетата имат възможност и просто да маркират тоалетната, както правят с дърветата в парка.

Някои граждани на Ел Вендрел обаче се оплакаха, че приспособлението е безполезно. Други пък разкритикуваха използвания метален материал. Тревата и пръстта биха се сторили по-атрактивни за кучетата при извършването на естествените им нужди.

Но градската управа е сигурна, че кучешките тоалетни имат бъдеще, допълват от БТА. Собственик на животно, който не е почистил, след като домашният му любимец е замърсил улиците или градинките на Ел Вендрел, плаща глоба до 750 евро.