Експертът Жаклин Банкс от САЩ е на мнение, че правилното хранене по време на бременността може да спаси напълно жените от сутрешното неразположение, пишат от БТА.

Съвременните диети изобилстват от продукти, в които има недостиг на витамини и минерали. Дефицитът на хранителни вещества като магнезий и витамин В6 може да засили дискомфорта и гаденето по време на бременността.

За да се разбере дали има недостиг, трябва да се направи кръвен анализ. Нивото на магнезий може да бъде намалено заради обилното потене, продължителните периоди на стрес, прекалената консумация на сол, кафе, алкохол и дори на фосфорна киселина, която се среща в содата.

Към продуктите, богати на магнезий, се отнасят бадемите, кашуто, спанакът, фасулът, авокадото. Тъй като витамините D, В6, В12 и калцият играят важна роля в усвояването на магнезия, трябва да се контролира приемането им от организма.

Честото приемане на малки порции храна, консумацията на продукти, богати на белтъчини и полезни мазнини, също стабилизират нивото на захар в кръвта и предотвратяват сутрешното гадене. Дори лекото похапване преди сън и веднага след събуждане могат да помогнат на организма да се справи с токсикозата.

Американският конгрес на акушерите и гинеколозите препоръчва срещу токсикоза по 250 милиграма джинджифил. Той трябва да се приема всяка сутрин и преди сън. Допълнителна защита осигуряват продуктите, които са богати на витамин В6 - пилешко, пуешко, свинско месо, сьомга, сладки картофи, аспержи, броколи.

Необходимо е да се ядат много пресни зеленчуци и плодове.

Полезните мазнини и холестеринът също могат да са свързани с токсикозата. Мазнините са необходими за образуването на хормони, а холестеринът - за да се контролира производството на хормони и да се отделя жлъчен сок, подпомагащ процеса на разграждане на мазнините в тънките черва. Ако мазнините не се разграждат, се появява гадене.
Много важно е да се следи нивото на холестерина
. Ниското му съдържание може да доведе до раждането на бебета с отклонения в развитието.

Отличен източник на мазнини
са яйцата, млечните продукти, рибата като например сьомгата, кокосовото масло и зехтинът.