За първи път в морския град известните нестинари Иван и Михаил Георгиеви, заедно с Театъра на огъня и сенките - Fireter, ще представят мистичния спектакъл „Огън и магия“.
 
Огнени великани на кокили, акробати и жонгльори ще разкажат неземни истории под въздействащата режисура на директора на Fireter Пламен Иванов - палеонтолог по образование, посветил се на уличния театър.
 
„Театърът на огъня и сенките не залага на статични представления, а търси интеракцията. За нас е много важно не само да създадем приказка от огън, светлина и сенки, но и да накараме публиката да се потопи напълно в нея, да усети магията по кожата си и да отнесе удома усещането за нещо божествено”, разказва Иванов.
 
В центъра на спектакъла е нестинарският танц, изпълнен от главния нестинар на с. Българи - Михаил Георгиев. Молитвен шепот и писък на гайда ще огласят Летния театър, за да потърсят благослов по начин, познат от древни времена по нашите земи.
 
„Искам хората да усетят онази магия на танца върху огъня, която векове наред е служила като връзка между човека и светците, с която дедите ни почти в транс са измолвали здраве и берекет, а не като трик, който се поема между салатата и основното в крайморските ресторанти. Не трябва да губим мистиката на един изконен български ритуал, на едно хилядолетно тайнство и да го принизяваме до евтина кръчмарска забава“, обяснява разпалено Иван Георгиев.
 
Билетите за спектакъла „Огън и магия“ са на цени между 15 и 25 лв. и вече са пуснати в продажба на касите на Държавна опера, Летен театър, както и на възлови места в Бургас.