През тази година акцент на фестивала ще бъдат младите хора, съобщи Веселина Савова, председател на основния организатор на форума - асоциация "Булгарика", предаде БТА.

Те ще демонстрират уменията си в специални павилиони, разположени между Морското казино и сцена “Раковина” в Морската градина.

Паралелно с доказаните имена в ризличните занаяти пред публиката своите възможности ще покажат кандидатите за майстори от гимназията по каменообработване във врачанското село Кунино и от училището по дърворезба в Трявна.

Редом с тях публиката ще види и творбите на иконописците от Центъра за духовно обгрижване на наркозависими към църквата "Св. цар Борис" във Варна.

В рамките на Панаира ще се проведе пленер, в който ще се включат художници от седем държави, допълни Савова.

Във Варна ще рисуват творци от САЩ, Русия, Румъния, Корея, Германия, Франция и България. Международният пленер ще бъде закрит с благотворителна изложба.

Като един от акцентите на панаира Савова посочи и провеждането на кръгла маса, посветена на съхранението и развитието на църковните изкуства у нас. Очаква се дискусията да събере представители на църквата, на изкуството и на академичните среди.