Канадските учени съветват преди да излезем в отпуски, да си набележим задачи за изпълнение. Те трябва да съответстват на вътрешните потребности на човека. За някои например това може да се окаже баналното почистване на гаража. Няма нищо по-лошо от това да се връщаме от почивка към старите си проблеми.

При връщане на работа специалистите съветват да си набележим приоритетните задачи за изпълнение. А второстепенните да оставим за по-късно.

Друг полезен съвет е по време на отпуските да се съсредоточим върху неща, които ще попълнят енергийните ресурси на организма. Такива са масажите, йогата, сауната, плуването, хобитата.

Ако се налага да работим и по време на отпуските си, е добре да се съсредоточим върху положителните аспекти и да общуваме с приятни хора.

Като цяло по време на отпуските трябва да избягваме стресовите ситуации, неприятните емоции.

А най-важното, според канадските специалисти, е да не разчитаме само на отпуските, за да възстановим силите си. Добре е редовно да си правим известни почивки. Например 20-минутна разходка в парка през обедната почивка намалява стреса и повишава работоспособността.