Учените открили, че след само 8 седмици практикуване на йога представянето на възрастни хора в задачи, в които се изисква припомняне на информация и умствена гъвкавост, се е подобрило.

В изследването са участвали 108 души на възраст между 55 и 79 години. 61 души от тях са посещавали часове по хата йога. Останалите хора са правили различни физически упражнения, различни от йогата. След 8 седмици йога групата се представя по-бързо и по-добре на тестовете за припомняне на информацията и умствената гъвкавост в сравнение с представянето им преди началото на часовете по йога. Групата, която е правила други упражнения, не показва значителна промяна.

Разликите между групите не се дължат на различие във възрастта, пола, социалния статус или други демографски фактори.

Хата йога е древен вид духовна практика, която включва медитация и съсредоточаване на дишането, докато човек изпълнява серия от определени движения.

Предишни изследвания показват, че йогата има положителен ефект за намаляване на тревожността, депресията и стреса. Тя има незабавен ефект върху симпатиковата нервна система и върху реакцията на организма към стреса.