В съдебна присъда с обем 40 страници федералният съдия Алвин Хелърстийн прецени, че творбата "Loca" е копие на произведение на доминиканския композитор и певец Рамон Ариас Васкес, наричан Ариас.

Съдебното дело продължи 11 дни. Свидетелски показания даде в Ню Йорк и музикантът, чиито авторски права бяха нарушени. Ариас изтъкна, че е написал песента "Loca con su Tiguere" между 1996 и 1998 г. и дори я изпя на едно от заседанията на съда.

На оригинала след това бил направен римейк от друг певец с творчески псевдоним Ел Ката през 2007 година и той станал хит в Доминиканската република. Този музикант също си приписал авторството на песента.



В албума на Шакира "Sale el Sol" бяха включени две версии от изпълненията на Ел Ката, в които той изпя някои от вокалите. Компанията "Маимба мюзик", която държи авторските права на Рамон Ариас Веласкес, даде на съд за плагиатство "Sony Corporation of America". Съдът прецени, че английската версия на "Loca", също в изпълнение на Шакира, не е нарушила авторските права на Ариас, уточнява агенцията.