"Много хора са скептични, имайки предвид онова, което правим и защо го правим", заяви Карл ван дер Мерве, който стопанисва имението "ДеМоргензон".

От 10 високоговорителя ден и нощ се носи барокова и класическа музика в част от имението, разположено във винопроизводителния район Стеленбош в провинция Западна Капска.

"Използваме единствено барокова и класическа музика, защото е доказано, че свързаните с тях звукови вълни имат положителен ефект върху естествения ритъм на живота", поясни Карл ван дер Мерве.

Имението е с площ 55 хектара. Отглеждането на лозята обаче е по-бавно на територията на експериментален блок с площ 4 хектара, който е директно "окъпан" с музика.

"Ширата от грозде, отгледано под звуците на Бах и Моцарт, е с по-подчертан вкус, а количеството алкохол в нея е по-малко", казва Ван дер Мерве, цитиран от БТА.

Досега това "музикално" вино бе смесвано с останалата продукция, но от имението предвиждат да пуснат на пазара специална реколта. Докато се чака това да стане, виното отлежава в "озвучени" изби, в които се чува музика от Албинони, Бах, Купрен, Хендел, Хайдн, Люли, Моцарт, Рамо.