Триклозан има антибакериален ефект. Използва се от 40 години и се съдържа в течни сапуни и някои пасти за зъби.
Парабени
са използвани в козметиката и продуктите за грижи за тялото.

И за триклозанa, и за парабените се предполага, че смущават дейността на ендокринната система по същия начин като бисфенол А, чието използване в опаковки за хранителни продукти ще бъде изцяло забранено във Франция от 1 януари следващата година.

Изследване, координирано от учени от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания и университета в Гренобъл, обхванало 520 бременни в университетските болници в Нанси и Поатие между 2003 и 2006 г. Участничките родили момченца, чието здравословно състояние било проследено до 3-годишната им възраст.

Изследването показало, че 95 на сто от жените били изложени на различни дози от тези вещества.

Излагането на майките на ефекта от триколозан е свързано със забавяне на увеличаването на обиколката на главата на детето през второто тримесечие от бременността. Това може да повлияе върху развитието на мозъка.

Парабените пък са свързани с бързо увеличаване на телесното тегло на момченцата след раждането им. Ускореното наддаване на телесно тегло в ранно детство обикновено е свързано с увеличен риск от затлъстяване по-късно в живота.