Всичко, което човек винаги е искал да знае за пицата, може да бъде научено в рамките на инициатива, озаглавена "Селце на пицата в Неапол", съобщават от БТА. Там до неделя неаполитанци и туристи могат да похапнат от емблематичното ястие на града, приготвено от "пицайоли" - специалисти по приготвяне на пица, и от майстори-готвачи, но също да посетят курсове за приготвяне на пица.

Именно в района на Неапол, в подножието на Везувий, съвременната пица вероятно се е появила за пръв път през XIX век. В случая става въпрос за пицата "Маргарита", приготвена с домати, моцарела и босилек, т.е. с цветовете на италианското знаме - червено, бяло и зелено.

Неаполитанският специалист по приготвяне на пици Рафаеле е създал прочутата пица "Маргарита" в чест на Маргарита Савойска - кралицата на Италия от 1878 г. до 1900 г.

Първата пица в света обаче вероятно има по-древен произход, който трябва да се търси в Китай.
ИЗБРАНО