Това твърди екипът на шведския професор Маилис Хелениус от университетската болница "Каролинска". Той установи, че продължителното заседяване скъсява теломерите, а това се свързва с преждевременно остаряване, болести, ранна смърт.

Затова най-добрият начин да предпазим своята ДНК от остаряване, е да стоим далече от столовете и канапетата. Спортът обаче няма значение за дължината на теломерите.

"В много държави спортуващите се увеличават, но в същото време хората прекарват повече време седнали. Нараства загрижеността, че не само ниската физическа активност, но и седенето и заседналият начин на живот са значима опасност за здравето в наше време. Според нас намаляването на времето, което прекарваме седнали, е по-важно за здравето на възрастните от увеличаването на времето за движение", каза проф. Хелениус.

Шведските учени са работили с 49 60-годишни хора със заседнал начин на живот, като са измерили дължината на теломерите в кръвните им клетки. Половината от тях участвали в шестмесечна програма за гимнастика. Въпросници уточнили времето, което всички прекарват седнали и прави. Резултатите показват, че колкото по-малко време хората прекарвали седнали, толкова теломерите им били по-дълги, а оттам и шансовете им да живеят по-дълго.