Проявата ще включва три концерта - на 12, 13 и 14 септември, под ръководството на диригентите Мартин Пантелев, Любка Биаджони и Максим Ешкенази, съобщиха от Столична община.

Ще бъдат изпълнени популярни програми, включващи обичани от публиката творби на - Панчо Владигеров, Петко Стайнов, Георг Фридрих Хендел, Антонио Вивалди, Морис Равел, Джакомо Пучини, Джордж Гершуин, Джузепе Верди, Рихард Вагнер, Франц Шуберт, с участието на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и филхармонията "Пионер", италианското сопрано Марта Торбидони, сопраното Вера Гиргинова и тенора Михаил Михайлов.

Домакини на събитието са Йорданка Фандъкова и Симеон Сакскобургготски.

"Може да се каже, че това, което предстои, е премиера за България. Идеята на Софийска филхармония и Столична община е да се създаде една нова сцена преди Деня на София (17 септември), където да звучи предимно симфонична музика. Проектът е аналог на вечерите в парка на Военната академия, организирани от Националната опера", коментира директорът на Софийска филхармония Явор Димитров пред БНР.

По време на фестивала в Парк музей „Врана“ автобусна линия № 505 ще се движи  със следния маршрут и разписание: площад Орлов мост - хотел Плиска - метростанция Цариградско шосе - парк Музей Врана -  два автобуса в часовете: 19:00 и 19:15, и Парк Музей „Врана“ – метростанция Цариградско шосе – Хотел Плиска – Площад Орлов мост – два автобуса с час на тръгване 22:00. 
 
Билетът за трите фестивални вечери е 60 лева, а за един концерт - 25 лева.
 
Ако поради лоши метеорологични условия концертите от фестивала не могат да се проведат в парк музей „Врана“, то те ще бъдат изпълнени в зала „България“.

На 9 км източно от центъра на София, е разположен дворецът „Врана”. През 2001 г. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза дариха комплекса на Столична община с цел създаване на отворен музей, архив и специализирана библиотека, посветени на историята на царската династия

Преди дни в парка бе открита уникална колекция от 9 старинни возила, принадлежали на владетели на Третата българска държава до 1944 г. Посетилите могат да се видят две каляски, три файтона, три шейни и едно ландо, които са собственост на Музея за история на София.