Според новата Наредба за топлоснабдяването, преди отоплителния сезон, с решение на Общото събрание, всяка сграда ще може да избира между четири начина за изчисляване на сградната инсталация:

- по досегашната формула за определяне на сградната инсталация на базата на действително инсталираната мощност за отопление в сградата;

- чрез изчисления, направени от правоспособно лице или от обслужващата фирма за дялово разпределение, като процедурата е за сметка на етажната собственост;

- по реално измерено количество енергия, извършено от избрано от етажната собственост лице в присъствието на представител на "Топлофикация";

- по фиксиран процент за сградна инсталация, предложен от топлинния счетоводител и утвърден с решение на Общото събрание на етажната собственост.

Топлинните счетоводители познават спецификата на консумацията в сградите, които обслужват, и могат да предложат консултация, посочват от "Топлофикация София".

В края на отоплителния сезон следва да се направи допълнителен анализ и при необходимост процентът да се коригира.

При затруднения в избора клиентите могат да потърсят консултация както от топлинния си счетоводител, така и от "Топлофикация София".

Клиентите на "Топлофикация София" могат да изберат да плащат за парно и топла вода на фиксирани равни месечни вноски.

Те се определят като количеството топлинна енергия, консумирано в съответното жилище през предишния изравнителен период - 1 май 2013 г .- 30 април 2014 г., посочено в изравнителната сметка, се разделя на 12 равни части и се умножава по действащата в момента цена на топлинната енергия.

Така клиентите получават 11 еднакви сметки плюс една изравнителна. Такъв вариант облекчава управлението на личния бюджет особено през зимните месеци, посочват от топлофикационното дружество.

За да плащат реално консумираната през съответния месец енергия, клиентите трябва да имат топломери и водомери с дистанционно отчитане.

Топлинните счетоводители предлагат безплатна консултация за преминаване към дистанционен отчет.

Ако нямате индивидуален водомер за топла вода, е препоръчително да си монтирате, защото според новата Наредба за топлоснабдяването разликите между общия и индивидуалните водомери в сградата ще се поема от хората без измервателни уреди, съветват още от топлофикационното дружество.