Най-малък шанс за осиновяване имат децата с увреждания, посочи Десислава Симеонова от Българския хелзинкски комитет, цитирана от БНР.

Намирането на семейства на осиновители на деца от домовете в някои случаи боксува поради една безкрайно бюрократична причина и това е, че открихме доста деца, които просто не са били вписани в регистрите за международно осиновяване. Това е от съществено значение за тях, тъй като това са деца с доста тежки увреждания, в България практически не се осиновяват такива деца, което прегражда всякакви шансове те да намерят семейства извън домовете си. Много повече деца вече отиват в центровете за настаняване от семеен тип, но виждаме и една бройка, която за нас е тревожна, и това е, че продължават трансферите на деца от домове - детски към домове за възрастни, обясни Симеонова.

Първият Национален информационен ден за осиновяването се отбелязва днес у нас в 15 града, като по места се организират консултации за родители и осиновители.

Организатори са Българска асоциация "Осиновени и осиновители" и Националната мрежа на децата. В информационния ден ще се включат 19 центъра, предоставящи услуги в подкрепа на деца и семейства.

Според организаторите, над 2 милиона души в България са засегнати от въпросите на осиновяването - осиновени, осиновители, биологични родители, братя, сестри, баби и дядовци.

Кандидатите за осиновители намаляват през последните седем години, отчитат от БАОО. Към юли те са едва 1567, а чакащите за осиновяване деца са 3248. Вписаните за осиновяване деца през 2009 година са били 2402. Най-много са осиновените през 2011 година - 952 деца. През миналата година осиновените у нас деца са били 737, а кандидатите да станат осиновители 1470.

Осиновителите на деца до 5 г. с право на отпуск