Производители влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството. Това е установило изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което е обхванало 15 от най-популярните на пазара марки масло.

Тестът е направен в две независими лаборатории. Обект на проучването са били следните търговски марки: полско масло "Mlekovita", Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес "Хранинвест", Филипополис, Kitchen Butter, Fine Life, краве масло "Хранинвест", Alpenbutter "Meggle", Домлян, LACRIMA, Родопея, MILTEX и Верея.

Таблица с резултатите >>

При 4 от изследваните проби е установено нерегламентирано влагане на заместители на млечната мазнина. Заместителите най-често биват твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика, посочват от асоциацията.
При някои проби процентът на немлечните мазнини достига 75 процента, съобщават от БТА. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50 процента.

При 5 от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.

При 5 от продуктите е отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото, като при част от пробите то е значително. По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Освен това, водно съдържание над 25 процента означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки /влагозадържащи вещества/ в продуктите, което е недопустимо, посочват от асоциацията.
При пет от марките водното съдържание не е било посочено на етикета.