Това коментира за БТА Борис Радулов - председател на Българската асоциация за изолации в строителството.

В момента хората отопляват една или две стаи от жилището си. По тази причина, преди да се пристъпи към изолация на дома, домакинството трябва да си направи сметка какви енергийни разходи би имало, ако отоплява цялото неизолирано жилище - обикновено те са 2-3 пъти повече спрямо това, което би било след топлоизолацията му.

Само при тези разчети енергийноефективната инвестицията се възвръща за три години.

Ако продължим обаче да се свираме в 1-2 отоплявани стаи, периодът на възвращаемост логично се удължава. Освен това се появява и проблемът с мухъла и влагата, които не се дължат толкова на лошата изолация, колкото на факта, че не се отоплява цялото жилище.

В момента от бранша отчитат застой на интереса към покупка на изолационни материали - заради политическата и финансова несигурност, въпреки това експертите препоръчват да побързаме с изолацията. Друг аргумент за това да побързаме с изолацията е, че е логично и цените на изолационните материали да поскъпнат заради увеличението на цените на тока, смята председателят на асоциацията.

От 2008 г. досега цените прекалено паднаха, защото всички мислеха, че като се свали цената ще се увеличат продажбите, което обаче се оказа невярно, но пък отприщи възможността за още повече злоупотреби с евтини материали, допълни Радулов.

При избора на фирма за външна изолация експертите съветват да не слушаме комшиите или бригадата, която я полага, а да се свържем с производители и вносители.

Най-добре да се пристъпва към изолация след консултация с проектант, който да направи изчисления за необходимия вид изолация за дома ни според неговата специфика, а не според това, че съседът е доволен, че си е сложил 5 сантиметра изолация.

Производителите на такива материали или вносителите също имат технически отдели, които биха могли да ни посъветват при избора на изолация за нашето жилище.

Средствата, които ще отделим за професионална консултация, са пренебрежими на фона на гаранцията, че ще постигнем максимален топлоизолационен ефект, съветва Борис Радулов.

Много хора спестяват от изолация, а после се опитват да компенсират това със скъпа мазилка, която няма да затопли жилището. Не е добро решение да се изолира само в границите на апартамента. Хубаво е да се застъпи по около 30-40 см и от стените на съседите, защото така се обхващат топлинните мостове между таваните и подовете.

Регистър на легалните фирми за топлоизолация липсва, но от браншовата организация гарантират за своите членове, че работят на светло и с гаранция за качеството си.

Добре е да се поинтересуваме какви обекти досега е изпълнила наетата фирма, какви са отзивите за нея, съществува ли в правния мир, съветва експертът.

Изолацията на стените е добре да стане заедно с подмяна на дограмата на жилището, а за апартаментите под покрива е свързана с изолацията на покрива. Изолациите на битумна основа за покривите са добри, ако се използват материали, които са за съответното приложение, добре е подготвена основата и се полага от хора, които знаят какво правят, коментира Радулов.

Например хидроизолация под керемиди не може да се полага на плосък покрив. Спестяването на 20-30% от целия ремонт води до сериозни проблеми в следващата една година, напомня Радулов.