Експертите са установили, че много стопани допускат обичта към техните питомци да замъглява преценките им.

От "Cat Protection" са установили, че 55 процента от стопаните не осъзнават, че съвместният живот с друга котка или куче стресира писаните. Над 50 процента от собствениците не разпознават, че честото мокрене или цапане в къщата е признак за стрес у котките. Само една четвърт от стопаните са наясно, че когато котката постоянно се почиства на едно и също място, това е индикация, че нещо я тревожи. Прекаленото гушкане и галене също може да е твърде стресиращо за някои котки, допълват от БТА.

Препоръки за успокояване на стресирани котки:
- Опитвайте се да не прекалявате с гушкането и галенето на котка, проявяваща признаци на стрес, за да не влошите състоянието й.
- Винаги осигурявайте на котката достатъчно достъпни места за криене и й позволявайте да остава в убежището си толкова дълго, колкото поиска. Скришните кътчета й дават чувство за сигурност и безопасност. За целта могат да се използват дори най-обикновени кутии.
- Котките се чувстват сигурни, когато могат да наблюдават заобикалящата ги среда от високо. Необходимо е те да имат достъп до високи места, като например гардероб или висок рафт.
- Уверете се, че има достатъчно храна, вода и места за задоволяване на физиологичните нужди за всяка котка в къщата. Идеалният брой тоалетни е по една за всяка котка плюс една допълнителна.