В Европа от болестта са засегнати над 100 милиона души.

"Артритите засягат всяка възраст. Няма възраст, която да е пощадена. Има деца, които се раждат с артрит, има деца, които се разболяват на 3-месечна възраст, по време на пубертета. Колкото по-голяма е възрастта, толкова по-голяма е честотата на артрита. Това води до временна неработоспосопност и до инвалидизация. Ако знаехме точната причина за артритите, може би щяхме да знаем как да се предпазим, но това, което съветваме нашите пациенти, е движение и здравословен начин на живот", заяви пред БНР доктор Родина Несторова, секретар на Българското дружество по остеопороза.

С ходене по 5 километра на ден може да предотвратите артрит, показва ново изследване на американски учени от Бостън.

Възрастните хора, които чувстват болка в коленете и ставите, могат да бъдат по-активни, ако се разхождат редовно. Достатъчно е да правят по 6000 крачки на ден, съветват специалистите след двегодишно изследване, в което участвали 1800 мъже и жени с артрит или такива, които са предразположени към заболяването.

Болката в коленете и ставите може да бъде много болезнена. Ежедневни дейности като обличане и къпане могат да се превърнат в истинско изпитание за хора, които са с такива проблеми.

Участниците в проучването били на възраст между 50 и 79 години, които носели крачкомери, за да измерват стъпките, които правят всеки ден.