От списание "Наш дом" подсказват, че в допълнение към печки, котли и камини, отоплителните опции включват котли на дървета и пелети, използването на  активна слънчева енергия, геотермални системи, парни лъчисти системи, както и термопомпите, които се използват за отопление и охлаждане, подово отопление, климатични системи и други. При всеки различен  начин на отопление трябва да се отчете неговата ефективност спрямо бюджета, необходим за затопляне или охлаждане на помещенето. Всеки вид нагревател си има своите предимства и недостатъци за различните видове помещения. В по-големи помещения с високи тавани отопление със задвижващ  вентилатор - сплит системи или централно канални единици, би работило най-добре. В малки стаи и пространства -  конвективното отопление е ефективно. В помещения, в които не планирате да прекарате дълго време, лъчистото отопление работи най-добре.

Термопомпа

Индивидуална за всеки дом и нужди, термопомпата предлага пълен целогодишен комфорт, като осигурява постоянно отопление и гореща вода за всеки сезон с опция за включване на охлаждане. Цялата система е компактна, с приятен дизайн. Не е необходимо отделно помещение за отоплителните източници. Включва се към всякакъв тип отоплителни уреди – радиатори, конвектори, подово отопление; както за открит, така и за скрит монтаж.Това е ефективно решение, което позволява да оптимизирате сметките за електрическа енергия, да намалите емисиите на СО2,  да се възползвате от по-екологичен начин за отопление на вашето жилище.

Геотермална система


Това е по-нова опция за отопление и охлаждане на дома. Тези системи са скъпи за инсталиране, но поради способността им да използват топлината от земята за регулиране на температурата, значително намаляват разходите, свързани с отопление и охлаждане на дома.

Слънчева енергия


Слънчевата топлина или топлинната енергия от слънцето може да бъде използвана по различни начини за намаляване на разходите  за отопление и за създаване на възобновяем източник на енергия, който има по-малко негативно въздействие върху околната среда. Панелите могат да бъдат интегрирани в покрива на всеки дом. Дебелината им е достигнала до около 65 мм. Те биха могли да осигурят до 70% от годишните нужди на топла вода на едно домакинство.

Подово отопление

Това е форма на централно отопление, с което се постига вътрешен контрол на климата с помощта на проводимост, радиация и конвекция. Подовите отоплителни системи са по-ефективни от конвенционалното централно отопление, защото постигат същите резултати, но работят на много по-ниски температури и увеличава акумулирането на топлината. Този тип отопление е електрическо и водно. При електрическото се използват  нагревателни кабели, отоплителни мрежи или нагревателно фолио. Системите могат да бъдат монтирани почти под всякакъв вид подова настилка, като това влияе изцяло само на отдаваната мощност. Водното подово отопление може да бъде свързано с вакуумно-тръбни слънчеви колектори и с други източници на топлинна енергия – газови котели, пелетни котели и други.

Конвекторни панели

Стенните електрически конвекторни панели са добро решение за отоплителния сезон. При тях електроенергията има висока ефективност поради това, че изцяло се преобразува в топлинна енергия. При тях също може да се регулирана температурата. Те са екологични, безопасни и бързи за инсталиране. Оборудвани са с нискотемпературен нагревател, с термостат, температурен сензор и градусна скала. Подходящи са за хотели, тъй като могат да се включват поотделно, заемат малко маясто и не изискват подсилена електроинсталация и трифазно захранване.

Климатик


Климатиците масово навлязоха не само в охлаждането на домовете през лятото, а и в отоплението им през зимата. Основно предимство е, че имат способността да преобразуват консумираната електрическа енергия в топлинна в съотношение 1/3, а по-новите модели достигат и до ¼., т.е. един климатик консумира 1 kW електроенерия а отделя около 3 kW топлинна енергия. В последно време се работи предимно върху дизайна на климатичните тела, за да могат да бъдат интегрирани във всеки интериор. Тази високотехнологична система може да бъде контролирана чрез Wi-Fi модул дори извън дома. Проблем при некачествените климатици е шумът, особено за съседите. Завъртането на праха от вентилатора, изсушаването на въздуха и непочистването на филтрите може да донесе дискомфорт за хората с дихателни проблеми.  

Вижте снимки >>


Полезни съвети:


Преди купуване на отоплително тяло трябва да си зададете следните въпроси:

Стаята трябва ли да се отоплява, или просто да се елиминират студените течения, подобрявайки изолацията?
Колко стаи трябва да се загряват?
Колко големи са те?
Колко често и за колко време ще бъде необходимо отоплението?


В списание "Наш дом" ще видите и невероятна къща, която може да се постави на покрива на друга сграда, като най-интересното е, че тя е проект на български архитект. Ще разберете също кои са дизайнерите на годината според едно от най-авторитетните изложения за дизайн в Париж. В броя, както обикновено, има примери и на артистично, нестандартно обзаведени интериори, които ще ви дадат много идеи за собствения ви дом. В секцията „Градина” ще видите предложение как да се справите със стръмния терен. А ако търсите диван, който да ви служи за всичко - и за релакс, и за легло, за маса и дори за бюро, в Наш дом ще откриете такива полифункционални модели.