Стартът на феста ще бъде даден в 19.30 часа в "Кадоган хол" с участието на известния български изпълнител на кавал, на Кралския филхармоничен оркестър и на сопраното Ваня Ватралова - Станков, дирижирани от маестро Мартин Пантелеев.

Проявата се организира от Българския културен институт Лондон със съдействието на посолството на Република България във Великобритания, съобщават от БТА.

В рамките на 2 месеца в британската столица, с над 20 събития, България ще представи националната ни култура - 8 симфонични и камерни концерта, от които 4 джаз и фолклор, 3 изложби, 5 кинопрожекции, 4 театрални спектакли. Концертите ще бъдат изнесени в едни от най-известните зали в Централен Лондон - "Кадоган Хол", "Клапам Гранд", Кралския колеж по музика и др.

Директорът на "София Филм Фест" Стефан Китанов ще открие "София Филм Фест - Лондон" с премиерата на новия филм на Стефан Командарев "Съдилището". Специален гост на събитието ще бъде Севда Шишманова, програмен директор на БНТ. В рамките на фестивала ще бъдат показани филми, носители на международни отличия: "Отчуждение" на Милко Лазаров, "Жената от фара" на Ана Стефанова. Също така, специален и скъп гост на кино-секцията ще бъде звездата на българското кино и театър Татяна Лолова, която Георги Тошев ще представи с документалния си филм "Актрисата, която се смее".

Четири театрални спектакъла ще бъдат представени в секцията "Театър" на фестивала: "Диагноза: Едит Пиаф" на Бургаския драматичен театър, с изключителното участие на звездата Тони Димитрова; "Театър 199" със спектакъла "Кики Ван Бетовен" с Миглена Караламбова; английската театрална трупа "A Spell in Time", която ще участва с "Български митове и легенди".
С приближаването на Коледа, Столичният куклен театър ще зарадва малки и големи с участието на поп-певицата Поли Генова в нашумелия спектакъл "Някои го могат, други - не".

Секция "Музика" ще се представи с концерт на групата "Обичайните заподозрени" с обичаните от всички Стефан Вълдобрев, рок-легендата Иван Лечев, виртуозът Стоян Янкулов, Веселин Веселинов - Еко и китарната звезда от новото поколение Мирослав Иванов . Калин Вельов и Тумбаито, партнирайки си с джаз - тромпетиста Мишо Йосифов ще дарят на публиката два незабравими часа съвременен джаз и латино ритми.
Стогодишнината на Борис Христов ще бъде отбелязана с филма на професор Магдалена Манолова "Молитвата на Борис Христов", изложба и концертите на българската цигуларка Деворина Гамалова с пианиста и композитор Красимир Тасков, и челистката Лора Маринова. В специален концерт в Кралския колеж по музика Лондонският български хор ще разкрие гласовете, изграждащи цялостния звук на ансамбъла.

В секция "Изобразително изкуство" ще бъдат показани творби на класика на българската живопис Дечко Узунов, на известния скулптор Георги Чапкънов, фотография на покорилата Америка и Канада Ели Йонова, както и изложбата "Plakatkombinat", представена от телевизиония водещ Даниел Ненчев с кураторката Анна Симеонова. Специален акцент на фестивала ще бъде поставен на младите български таланти, чрез съвместна изложба на три талантливи български деца, творящи в областта на изобразителното изкуство и концерт - класическа музика от стипендианти на училище "Уитгифт".

Фестивалът ще бъде закрит на 17 декември с "Вечер на България". Като венец ще бъде концертът на световноизвестния изпълнител на етно-джаз Теодосий Спасов с аудио-визуалното шоу на проект Балканsky, популярната певица Деси Добрева и специалното участие на актрисата Бойка Велкова.