Сериалът „На границата“ е заснет по мотиви от военните разкази на Йордан Йовков и тръгва по БНТ1 на 2 ноември 2014 г., неделя, от 20:45 часа. Сценарият е дело на Димитър Стоянович.
Поредицата ще се излъчва всяка неделя в продължение на шест седмици, веднага след централната емисия „По света и у нас“.
Представянето на драматичната сага съвпада с европейските чествания на 100-годишнината от избухването на Първата световна война, в която участва и самият писател.

Вижте снимки >>

„Още от самото начало вярвах в този проект и той доказа, че усилията си струваха. Ще си послужа с една моя любима фраза от творчеството на Йовков: 'Ако искаш да падне ябълката, трябва да раздрусаш клона' “ - заяви генералният директор на БНТ Вяра Анкова.
 
Режисьорът Станимир Трифонов призна, че е „връхлетял“ в проекта „На границата“ буквално десет дни преди старта на снимките. „Убийствено е, но си струваше. Годишнината от Първата световна война бе само повод за този сериал, но причината е друга – паметта. Паметта на всички незнайни момчета, загинали във войните. Благодаря на Българската национална телевизия, на Пламен Йорданов, на целия екип – за всичко“.
 
След края на прожекцията публиката бурно аплодира актьорите и продуцентските екипи. Сред тях бяха изпълнителят на една от главните мъжки роли – студентът от НАТФИЗ Мартин Димитров, Валентин Танев, доайенът Борис Луканов, Илияна Коджабашева, повечето от децата актьори.
Гостите на премиерата посрещнаха с овации и появата на екрана на Димо Алексиев, който прави впечатляващо превъплъщение в ролята на Йовков. Въпреки че не успя да присъства на събитието, тъй като е на турне зад граница, Алексиев бе оценен високо.
 
Завладяващата музика в сериала е дело на талантливия млад композитор Георги Стрезов.