Цената на новопостроен дом в централната част на британската столица е нараснала с 16% спрямо миналата година, показва изследването на компанията за недвижими имоти CBRE. Според нейния индекс Хонконг и Ню Йорк са съответно на второ и трето място с цена на луксозно жилище съответно 1950 паунда на квадратен фут и 1800 паунда на квадратен фут.

Джанет Сибритис от CBRE посочва голямото предлагане и неравновесието в търсенето в Лондон като основен фактор, покачващ цените в града, чието население нарасна с един милион души от 2004 г. насам.

За сметка на това населението на Ню Йорк не се е променило. "Хората подценяват неравновесието в търсенето и предлагането. При нарастване на населението с един милион души само 200 000 къщи бяха построени. Това е една къща на петима души. Натискът върху цената е толкова голям", казва Сибритис.

Цените на луксозните жилища в света са нараснали с 9% спрямо миналата година. Освен чуждестранните инвеститори, стимулиращи пазара на жилища, изследването установило, че има подем и сред местните купувачи, които сега съставляват 52% от транзакциите в тази област.

В топ десет на градовете с най-скъпи жилища в света подадат още Сидни, Париж, Сингапур, Лос Анджелис, Токио, Мумбай, Милано и Рим.