Заедно с други членове на императорското семейство принцесата бе на прием в чест на краля на Холандия Вилем Александър и кралица Максима, даден от император Акихито и императрица Мичико. Принцът и принцесата са в близки отношения с холандското кралско семейство.

Вижте снимки >>

След сватбата с принца през 1993 г. Масако бе под огромно напрежение, тъй като трябваше да роди наследник от мъжки пол. През 2001 г. тя роди принцеса Аико. Жена обаче не може да се възкачи на императорския престол, припомнят от БТА. През 2006 г. принцеса Кико - съпругата на принц Акишино, по-малкия брат на Нарухито, роди принц Хисахито и така проблемът, свързан с наследяването на престола, бе решен.

От декември 2003 година Масако отказа да участва в публични мероприятия. След това се е появявала на различни светски събития, но само извън пределите на императорския дворец. Половин година по-късно бе обявено, че страда от депресия. 50-годишната принцеса няколко пъти кара курс на психологическа рехабилитация. Според медиците причината за депресията й се крие и в стреса, свързан с трудностите около затворения живот в двореца, където тя се оказа под надзора на придворните чиновници.