Шефът на Съюза на артистите в България обяви за това свое намерение още когато излезе книгата „Да бъдеш Христо Мутафчиев” с изповедта му пред Яна Борисова. Три години по-късно това става факт на Открита сцена („Сълза и смях”), пише Монитор.

През ноември Мутафчиев излиза под прожекторите в представление с работното заглавие „За теб”. Разголвайки се пред публиката, актьорът иска да помогне и да вдъхне кураж на хора, оказали се в подобна ситуация, като им покаже пътя, извървян от него. Предварителните очаквания за моноспектакъла са за разтърсващо преживяване, каквото бе и книгата “Да бъдеш Христо Мутафчиев”, написана като разговор между Яна Борисова и Мутафчиев. Да застанеш до някого, който по думите на лекар е бил “много умрял”, да го върнеш обратно до онзи момент, в който, застанал между живота и смъртта, не знае по кой път да поеме, да го накараш да осъзнае дълбокия смисъл на клишето да живееш втори живот – са темите в книгата и моноспектакъла.

Това ще бъде третата роля на Мутафчиев след инсулта . След триумфалния успех на спектакъла „Духът на поета” в Народния театър, в който участват още Валентин Танев и Павлин Петрунов, преди броени дни актьорът се завърна и в родния си Малък градски театър „Зад канала”. Той влезе в култовата роля на Тодор Колев – на Топузов в „Човекоядката” от Иван Радоев.